Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

62 milijardera drže u rukama bogatstvo koliko i polovina čovječanstva

18/01/2016

Stanje nejednakosti bogatstva u svijetu dosegnulo je posve novu razinu, jer u ovom trenutku, tek 62 osobe, odnosno ultramilijardera, u vlasništvu je bogatstva istovjetnog onom kojeg drži siromašna polovica čovječanstva.

Istraživanje koje je proveo Oxfarm pokazuje da je bogatstvo najsiromašnije polovice svjetske populacije – 3,6 milijardi ljudi, palo u obimu za čak 41 posto od 2010. godine, tačnije, ono je manje za bilion dolara.

Dok je ta ogromna masa ljudi postala još siromašnija u posljendjih pet godina, bogatstvo najbogatijih 62 milijardera na planetu, poraslo je za više od pola bilijuna dolara i trenutno iznosi 1,76 biliona dolara.

Izvještaj nazvano “Ekonomija za 1%”, ističe kako je jaz između najbogatijih i najsiromašnijih u svijetu porastao i samo u posljednjih godinu dana, prenosi Independent.

Godine 2010., omjer je bio takav da je 388 najbogatijih individualaca imalo jednako bogatstvo kao i najsiromašnija polovica čovječanstva. 2011. godine taj se broj i više nego prepolovio pa je brojka iznosila 177, da bi do 2014. pala na 80 i u 2015. na već spomentua 62 milijardera, s tendencijom stalnog spuštanja na kontrolusve već bogatstva na sve manjem broju globalnih moćnika.

Izvještaj je objavljen ususret tradicionalnom sastanku svjetskih moćnika na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu 2016. godine.

Mark Goldring, glavni izvršni direktor Oxfarm GB-a, istaknuo je da je potrebno pritisnuti takozvana porezna utočišta u svijetu, kao jednog od nužnih koraka u okončanju divljanja globalne nejednakosti.

“Jednostavno je neprihvatljivo da najsiromašnija polovica svjetske populacije ima manje od malene skupine svjetskih super bogataša – toliko malene, da ih možete strpati u jedan autobus”, rekao je Goldring.

Dodao je kako se “zabrinutost svjetskih čelnika” nije pretočila u konkretne mjere po tom pitanju i omogućavanja pravednog dijela ekonomskog rasta najsiromašnijem dijelu čovječanstva.

“U svijetu u kojem svaki deveti čovjek u krevet svake večeri odlazi gladan, više si ne smijemo priuštiti da najbogatiji dobivaju još veći komad kolača”, naglasio je.

Goldring smatra kako eri takozvanih poreznih utočišta i akumuliranju i skrivanju sve većeg obima bogatstva po offshore računima, treba stati odlučno na kraj. U tom smislu prozvao je britanskog premijera Davida Camerona bog njegove izjave od prije tri godine u kojoj je poručio onima koji izbjegavaju poreze da će ih “natjerati da se probude i pomirišu kavu”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.