neiskorišteni potencijal

A mogla bi biti spas za Srebrenicu: Ljekovita voda Banje Guber i dalje teče u – kanalizaciju

guber yt

“To bi za Srebrenicu bilo najveći uspjeh, jer u Srebrenici nema omladine. Ode nam omladina, šta će nam život bez omladine? Srebrenica postade dom staraca, dom penzionera”

Ljekovita voda Banje Guber u Srebrenici, od davnina poznata po svojim svojstvima, i dalje teče u kanalizaciju. Dok traje eksperimentalno liječenje vodom, tim stručnjaka iz brojnih oblasti trenutno sprovodi aktivnosti na realizaciji projekta. Hoće li plan osnivanja Specijalne bolnice uroditi plodom?

“Banja Guber naredne godine počinje sa radom”, “Uskoro oporavak Banje Guber”, vijesti su koje slušamo više od decenije. Privatizacija, početak radova, koncesije, sporovi, ništa od toga nije urodilo plodom. Uprkos tome, još 2020. je oformljen Tim za realizaciju projekta osnivanja JZU Specijalna bolnica Banja Guber Srebrenica.

“Ovo bi bilo kao zdravstveni turizam, a pomoć u liječenju raznih oboljenja za cijelu Evropu”, ističe Suljo Čakanović, medicinski tehničar u Domu zdravlja Srebrenica, javlja BHRT.

“To odmah otvara mogućnosti da ljudi dolaze u Srebrenicu i mimo 11. jula i ovih redovnih obilježavanja. Da malo bude svjetlije u gradu”, kaže Ahmed Ustić iz Srebrenice.

Nada se tome i Milorad Kolović, čuvar započetih objekata nakon privatizacije, koji, kaže, 30 mjeseci radi bez plate i alata za uređenje prostora.

“To bi za Srebrenicu bilo najveći uspjeh, jer u Srebrenici nema omladine. Ode nam omladina, šta će nam život bez omladine? Srebrenica postade dom staraca, dom penzionera”, kaže Kolović.

Brine li to nadležne i ima li volje za razvoj ove općine, ili se sve godinama svodi samo na predizborna obećanja? Iz Republičkog zavoda Republike Srpske za BHRT potvrđuju da je potrebno i obezbijediti neophodnu dokumentaciju, riješiti imovinsko-pravna pitanja, čime bi se stvorili uslovi za početak realizacije projekta.

“U cilju utvrđivanja terapijske vrijednosti vode, potrebno je izvršiti detaljna fiziloška i farmakološko-toksikološka ispitivanja, te u slučaju povoljnih rezultata klinička istraživanja. U toku je priprema za početak izrade ove Studije. Takođe, u toku su i pripreme za izradu Studije stabilizacije, flaširanja i proizvodne tehnologije,i druge potrebne dokumentacije”, navode iz Republičkog zavoda.

U prevodu, sve je još uvijek neizvjesno. Prije 120 godina Austrougari su ovu vodu flaširali i izvozili u Evropu.

“Institut iz Beograda je, nakon ispitivanja, došao do rezultata istih, ova voda nije promijenila svoj kvalitet”, naglašava Sakib Smajlović, novinar iz Srebrenice.

“Ovo je nešto što pospješuje koštanu srž da proizvodi feritin i može biti trajno izlječenje anemije usljed nedostatka željeza”, kaže Suljo Čakanović.

Izvršena je i analiza kvaliteta vazduha, gdje je utvrđeno da je izrazito čist, te posjeduje potencijal kao ljekovitog faktora, potvrđuju iz Zavoda Republike Srpske.

Nekada je u ovoj Banji, prije rata, radilo 110 uposlenika, u sezoni čak i 140, a bilježilo se i do 80.000 noćenja.

Pored glavnog izvora za liječenje anemije, Guber je bogat izvorima za sinuse, kožna oboljenja, za oči i ljepotu. Dok stručnjaci pozivaju na konsultacije s ljekarima prije upotrebe ovih voda, Srebreničani se nadaju da će doći vrijeme kada će to bogatstvo biti adekvatno iskorišteno.