Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Agrokor potpisao kredit od 80 miliona eura, rok otplate 15 mjeseci

agrokor

Vanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak izvijestio je u četvrtak da je s četiri hrvatske banke potpisan ugovor o kreditu u iznosu od 80 miliona eura, kredit je s kamatnom stopom 4,97 posto, na rok od 15 mjeseci.

Već je dan nalog da se ta sredstva puste u sistem grupe i svim dobavljačima kompanija članica koncerna Agrokor. Već od sutra počinje plaćanje svim dobavljačima Konzuma, Tiska, Jamnice, Leda i svih kompanija unutar grupe, rekao je Ramljak u izjavi novinarima.

“Mislim da smo napravili veliku stvar. Isto tako, sve plaće su isplaćene. Tako da smo ovu sedmicu završili s vrlo pozitivnim i dobrim rezultatima”, ocijenio je Ramljak.

Kako je najavio, prvi koji će dobiti novac od tog kredita bit će “nekoliko hiljada malih porodičnih poljoprivrednih gospodarstava i srednjih preduzeća, koji mjesecima nisu bili plaćeni”.

Vanredni povjerenik Agrokora ne vidi nikakve probleme s “lex Mercatorom”, koji je slovenska Vlada uputila parlamentu.

“U kontaktu smo s Upravom Mercatora i oni su potvrdili da nije bilo nikakvih plaćanja niti uzimanja likvidnih sredstava od Mercatora. Čak i pozdravljam odluku slovenske vlade da imenuje povjernika koji će pratiti kako Uprava Mercatora funkcionira i kakva su plaćanja između Mercatora i Agrokora”, kazao je Ramljak odgovarajući na upit kako komentira “lex Mercator”.

Ramljak je potvrdio da je ugovor o kreditnom aranžmanu u iznosu od 80 miliOna eura potpisan s četiri hrvatske banke.

Razgovori sa Sberbankom oko daljnjeg kreditiranja Agrokora će se nastaviti, a razgovarat će se i s drugim bankama.

Naime, u danas ugovorenom kreditnom aranžmanu ne učestvuju ruske Sberbanka i VTB banka.