Ahmed Sikirić iz Fojnice smanjio račune za grijanje

ahmed sikiric kuca1

Ovo je kuća Ahmeda Sikirića, penzionera iz okolice Fojnice. Ahmed plaća nevjerovatno niske račune za njeno zagrijavanje, jer koristi energiju sunca, najvećeg nama dostupnog i neiscrpnog energetskog izvora.

Uz podršku USAID-a instalirao je sistem od vakumskih kolektora sa ukupno 90 vakumskih cijevi, solarne podstanice, spremnika od 1.000 litara za vodu koja se koristi za sistem grijanja prostorija, dodatnog bojlera kapaciteta 80 litara za tehničku sanitarnu vodu, peći za osnovni energent i ostale prateće opreme.

Investicija je koštala preko 12.000 KM. Sikirić je u podigao mikrokredit u iznosu od 9.000 KM, sa rokom otplate od 4 godine i mjesečnom ratom od 203 KM.

ahmed sikiric kuca

“Nakon ugradnje solarnih kolektora manje se loži za još 30 do 40 posto, pa je jasno koliko se može postići u energetskoj efikasnosti. Čak i kada je oblačno, voda u sistemu zna dostići temperaturu između 30 i 40 stepeni, a u sunčanim periodima, bez obzira na vanjsku toplotu zraka, i do 60 stepeni“ ističe Ahmed.

USAID-ov 1.2 miliona dolara vrijedan projekat “Solarna energija i budućnost održivog razvoja” povezuje proizvođače i korisnike kolektora solarne energije u BiH.

Istovremeno se omogućava malim i srednjim preduzećima te domaćinstvima pristup finansijskim sredstvima ali i tehnička pomoć kako bi razvili održivu proizvodnju solarnih kolektora.

Projekat je omogućio da se napravi prvi korak u razvoju održive proizvodnje solarnih kolektora u 20 malih i srednjih preduzeća u BiH. Više informacija možete naći OVDJE.