Biznis

Alma Ras otvara novi proizvodni pogon u Visokom

01/09/2015

Kompanija Alma Ras proširuje svoje poslovanje i otvara novi proizvodni pogon, koji će pružiti podršku postojećim kapacitetima.

Novi pogon nastao je kao kruna dobrog poslovanja proteklih godina, te je planirano da svoja vrata svečano otvori 2. septembra u Visokom, u industrijskoj zoni Ozrakovići bb.

Radovi na projektu započeti su još u junu 2014. Objekat se prostire na parceli od 4.000 m², od čega je 3.500 m² korisnog prostora – proizvodnih hala, skladišta i popratnih objekata.

Investicija u opremu i uređenje objekta dosad iznosi 2,5 miliona KM. Ukupno 90 posto investicije odnosi se na vlastita sredstva i sredstva iz kreditnih linija komercijalnih banaka, dok su preostali dio obezbjedile institucije čiji će se predstavnici obratiti na dan otvaranja i prezentovati svoje učešće i podršku u projektu.

Prisutnima će se, kako je najavljeno, obratiti izvršni direktor Alma Ras kompanije Rasim Memagić, zatim vođa projekta Piramida Visoko Kemal Hadžić, načelnica Općine Visoko Amra Babić, direktorica REZ agencije Maja Kišić; dok će uime Federalnog zavoda za zapošljavanje govoriti v.d. direktora Omer Korjenić, a predviđeno je i obraćanje predstavnika USAID-a.

Veliku podršku projektu pružio je i EBRD, te će o ovoj suradnji govoriti national programme manager Zihnija Hasović.

Izgradnja novog pogona doprinosi radu privrede i pruža pozitivan primjer razvoja domaće kompanije, zapošljavanja i konstantnog usavršavanja.

Trenutno je zaposleno 200 radnika, a vrši se obuka za dodatnih 40, s namjerom da do kraja godine ukupni broj bude 300 radnika.

Objekat je izgrađen od najkvalitetnijih materijala, gdje se posebna pažnja usmjerila na optimalne uvjete za rad ali i sigurnost na radu.

Cijeli objekat u potpunosti je klimatiziran i opremljen sa 220 savremenih šivaćih strojeva i strojeva za obradu tekstila. Godišnji kapacitet ovog pogona trenutno je devet miliona komada, a dosad se u Alma Ras prozvodnom pogonu u Visokom, proizvelo više od tri miliona komada gotovih proizvoda koji se izvoze u zemlje Evropske unije, a zatim i u cijeli svijet pod markicom Made in Bosnia and Herzegovina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.