Detalji pucnjave na Širokači: Ranjeni provalnik i direktor Game

sirokaca-pucnjava

Dvije osobe ranjene su u razmjeni vatre koja se jučer, tri sata iza ponoći, desila u Ulici Iza begluka, u sarajevskom naselju Širokača, nakon provale u trgovinu.

Kako Oslobođenje nezvanično saznaje, u stomak je ranjen Jasmin Hasić (27), jedan od provalnika, a Aliji Jašareviću, direktoru zaštitarske agencije Gama AA Security, koji je kradljivce zatekao na djelu, hitac je okrznuo glavu.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo potvrđeno je da su primljene dvije osobe povrijeđene u ovoj pucnjavi i to H. J. sa prostrelnom ranom abdomena, koji je smješten na Kliniku za abdominalnu hirurgiju, te A. J, sa povredom glave, koji je nakon ukazane pomoći pušten na kućno liječenje.

U provali učestvovale četiri osobe

Nezvanično saznajemo da su u provali u jučerašnjoj Amko Komerc na Širokači učestvovale četiri osobe, od kojih je jedna pogođena u stomak, a druga, navodno, u nogu. Taj provalnik je, kako se moglo čuti, uspio pobjeći.

Pored provale u Amko Komerc, na sličan način provaljeno je u prodavnice u naseljima Budakovići, Kovači i u Novopazarskoj ulici, te se pretpostavlja da su u ovim provalama učestvovale najmanje tri ekipe.

Prema riječima stanovnika ovog naselja, razbojnici su došli u tamnom audiju, za koji se ispostavilo da je ukraden 10. avgusta sa Obale Kulina bana, a koji su parkirali nedaleko od samoposluge. Potom je jedan od njih motkom razbio stakleni portal na prodavnici, nakon čega je oborio stalažu i ušao unutra. Čim je staklo slomljeno, oglasio se alarm koji je probudio stanare obližnjih kuća. Interventna jedinica zaštitarske agencije Gama AA Security stigla je veoma brzo i zatekla kradljivce na djelu. Provalnici su tada zapucali iz automatske puške, a zaštitari su, u samoodbrani, uzvratili.

“Sve ovo je ličilo na horor film. Čim su lopovi razbili staklo, začuo se alarm. Ustala sam i kroz prozor gledala šta se dešava. Vidjela sam da iznose cigarete i druge stvari iz prodavnice i ubacuju u auto. Čim sam začula dernjavu i pucnjavu, pobjegla sam s prozora i začepila rukama uši. Toliko sam se prepala da vam ništa više ne znam reći. Znam samo da je policija na ovom području pronašla mnogo metaka”, kazala nam je jedna od stanarki iz obližnje kuće.

Ona dodaje da je smogla hrabrosti i provirila kroz prozor te vidjela kako policija ili zaštitari ganjaju provalnike. Jedan od kradljivaca, koji je bio ranjen, nedaleko od njenog ulaza u kuću je ispustio automatsku pušku i pobjegao Ulicom Goloderica. Tamo ga je pronašao neko od stanovnika te ulice, koji je potom došao i to javio policiji.

Naša sagovornica ističe i da ovo nije prvi slučaj provale u ovu prodavnicu.

Tokom uviđaja policija je sa ulice pokupila cigarete koje su razbojnicima ispale tokom krađe. Pored razbijenog staklenog portala ostale su dvije palice kojim su počinioci razbili staklo i aktivirali alarm. Nakon uviđaja na cesti su ostale oznake mjesta na kojim su pronađene čahure i odbačeni kalašnjikov AK 47 te dva pištolja, a u prodavnici porušena stalaža i razasuta roba, dok uposlenice nisu bile raspoložene za razgovor.

Provalili u 30 objekata

Kako se moglo čuti, grupa provalnika, naoružana motkama i vatrenim oružjem, u posljednjih mjesec u Sarajevu je provalila najmanje u 30 objekata.

Za provalu u Amko Komerc na Širokači kradljivci su ponijeli oružje, malj, pajser i makaze za sječenje lima. S obzirom na ove rekvizite, očito se radi o grupi koja “posao” obavlja poprilično profesionalno. Pored toga, ova grupa je, kako saznajemo, u nekoliko navrata otvarala vatru na zaštitare koji su dolazili na intervenciju, nakon što bi se oglasio alarm u nekoj prodavnici (a što objašnjava česte pucnjave u noćnim satima koje su odjekivale gradom, a za koje policija nije imala nikakvih informacija). Od pojedinih zaštitara saznajemo kako je bilo situacija da naoružani kriminalac zauzme položaj iza neke zgrade, te čeka njihov dolazak, a kako bi čuvao odstupnicu ostalim. Kad bi zaštitari došli, ispalio bi na njih par hitaca i naredio da ne prilaze. Nakon nekoliko takvih akcija provalnika, zaštitari Game AA Security odlučili su da im pokažu zube. Pošto su zaštitari jučer imali dojave da su provalnici obili nekoliko prodavnica, bukvalno su im na Širokači napravili zasjedu u koju je uletjela jedna grupa provalnika. Nezvanično se moglo čuti da se radi o grupi kriminalaca iz naselja Vranjače. Nakon ove intervencije zaštitara, loptica je prebačena na policiju, te se očekuje da ona pronađe i pohapsi ostatak grupe.

Apel policiji

Nakon provale u njihov prodajni objekat, iz uprave Amko Komerca pozvali su institucije države koje se bave sigurnošću građana i imovine da poduzmu sve potrebne mjere kako se ne bi učestalo dešavali slični slučajevi.

– Bez obzira na to što su svi objekti naše grupacije pod zaštitom sigurnosne agencije puna 24 sata, apeliramo na policijske strukture da dodatno učine sve što je potrebno u cilju bolje opšte sigurnosti. Ovdje se ne radi o zaštiti prodajnih objekata u našem lancu, nego o sigurnosti građana, koji često budu žrtve razbojnika, saopćili su iz Amko Komerca, te se zahvalili sigurnosnoj agenciji “koja je efikasno djelovala u konkretnom slučaju i spriječila veću tragediju”.