Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aluminij proizveo tri miliona tona tekućeg metala od svog nastanka

vodotoranj_aluminij_hgss_4

U Elektrolizi mostarskoga Aluminija do danas je proizvedeno tri miliona tona tekućega metala, priopćeno je iz te mostarske tvornice.

U saopštenju se podsjeća kako je Aluminij pod svojim prepoznatljivim imenom ustrojen 1977. godine, te je izrastao u nositelja razvitka aluminijske proizvodnje u BiH, ali i u okosnicu ukupnoga života tog područja.

– Žalosti me to što smo ovu brojku mogli dosegnuti i puno prije, da su neke stvari u prošlosti urađene drukčije. No, kada se osvrnem na sve što smo proživjeli i na prošlogodišnje gotovo bezizlazno stanje i vidim što smo u međuvremenu uspjeli uraditi, kao snažan i sposoban tim, obuzima me osjećaj nevjerovatnoga ponosa na sve naše djelatnike, posebno na one u proizvodnji – kazao je Boris Vican, izvršni direktor za tehničke poslove i član Uprave Društva, čestitavši kolegama tri milionitu tonu koja je danas vrila na 950°C, a koju su ćelijaši znalački nadzirali, radeći na radnoj temperaturi višoj od 60°C, pod slojevima teške zaštitne opreme.

Taj se metal sada hladi u jamama Aluminijeve Ljevaonice, a direktor Društva i predsjednik Uprave Mario Gadžić zadovoljno poručuje kako će, ovim tempom, sljedeću okruglu brojku slaviti puno prije.

– Brojka je ovo koju smo dužni poštovati. Uporni smo u provedbi sveobuhvatnoga restrukturiranja Aluminijeva poslovanja, a do oktobra sljedeće godine u radu ćemo imati svih 256 ćelija, te ćemo, zajedno s maksimalno optimiziranim mogućnostima pretapanja u Ljevaonici, dosegnuti nove rekorde u ukupnoj količini proizvodnje. Još smo daleko od tačke na kojoj bismo mogli kazati kako smo u cijelosti prebrodili naslijeđene probleme. Međutim, lani smo bili pred stečajem, a danas palimo ugašeni dio proizvodnje i stremimo višim stupnjevima obradbe našega metala, odnosno njegovoj finalizaciji unutar našega kruga, što nam je strateškom vizijom na kojoj danonoćno radimo – kazao je Gadžić.