Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Značajna saradnja

AmCham BiH i MIT Sloan predstavili program stipendiranja za inovativne lidere

Foto: Harun Muminović/ Fena

Pored obrazovanja, cilj stipendijskog programa, koji će početi 2024. godine, jeste podstaći rast i razvoj novih poslovnih ideja za BiH

Američka trgovinska komora u BiH (AmCham BiH) i MIT Sloan School of Management (MIT Sloan) predstavili su danas u Sarajevu program saradnje koja će omogućiti inovativnim, preduzetničkim liderima iz BiH da upoznaju inovacije i stručnost akademskog okruženja MIT Sloan.

Generalni sekretar AmCham BiH Nedim Hamzić je na konferenciji za novinare rekao da se radi o značajnoj saradnji koja je rezultat rada velikog broja ljudi iz BiH i SAD i koja obećava oblikovati budućnost inovacija, obrazovanja i međunarodne saradnje.

Istraživači iz BiH na ovaj način imat će priliku istražiti i doprinijeti akademskom i profesionalnom ekosistemu MIT Sloan i Kendall Square u Cambridgeu. Za razliku od tradicionalnih studijskih programa, ta stipendija nudi fleksibilnost prilagodbe individualnim aspiracijama, potičući novu generaciju lidera, preduzetnika i inovatora.

Pored obrazovanja, cilj stipendijskog programa, koji će početi 2024. godine, jeste podstaći rast i razvoj novih poslovnih ideja za BiH. Dizajniran je da ojača međunarodne veze, poboljša međusobno razumijevanje i potakne inovacije unutar zemlje.

U srcu inspiracije za ovaj program, kako je istaknuto, leži duboka veza koju Bill Carter, autor i filmski reditelj, ima sa bosanskim regionom. Poznat je po svojim filmskim ostvarenjima “Kiss the Future”, “Miss Sarajevo” kao i projektima u saranji sa MIT Sloan Global Programima.

-Stipendijski program prelazi obrazovanje, to je izraz inspiracije, veze i nade – izjavio je Carter.

Viši direktor globalnih programa na MIT Sloan Stuart Krusell je rekao da je misija MIT Sloan da otkriva potencijale, njeguje i usmjerava pokretače promjena, te naglasio da su posvećeni inovacijama, tehnologiji i globalnim izazovima.

AmCham BiH, kako je istaknuto, nastavlja promovirati bilateralnu trgovinu i saradnju između SAD i BiH, a ova stipendija je u skladu s tom misijom. Objava programa podudara se s premijerom filma “Kiss the Future” na Sarajevo Film Festivalu.