Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik PDP-a

Borenović: RS lančano klizi ka ekonomskim sankcijama

branislav borenovic

“Prvo smo nedavno iz Brisela dobili informaciju da od 600 miliona KM bespovratnih sredstava namijenjenih BiH niti jedna marka ne dolazi u RS. Sada i Njemačka trajno odustaje od finansiranja četiri značajna projekta”, naveo je Borenović

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je danas na konferenciji za medije da jučerašnje zvanično saopštenje njemačke ambasade o obustavi četiri projekta u Republici Srpskoj u vrijednosti od više od 200 miliona KM potvrđuje najgore slutnje, a to su da RS lančano klizi ka ekonomskim sankcijama koje pogađaju lokalne zajednice i građane, a ponajmanje ili nikako ličnosti iz vladajućih struktura.

Po njegovim riječima, ovo je jedna od lančanih reakcija.

-Prvo smo nedavno iz Brisela dobili informaciju da od 600 miliona KM bespovratnih sredstava namijenjenih BiH niti jedna marka ne dolazi u RS. Sada i Njemačka trajno odustaje od finansiranja četiri značajna projekta – naveo je Borenović.

Kaže da dodatnu težinu daje činjenica da je Njemačka jedan od najvećih vanjskotrgovinskih partnera Republike Srpske i BiH.

-Njemačka zajedno sa Srbijom, Hrvatskom, Italijom i Slovenijom čini 65 posto ukupnog izvoza Republike Srpske. To je jedna od pet zemalja u koju RS najviše izvozi i sa kojima ima najveći vanjskotrogovinski balans. I ta zemlja zvanično saopštava da odustaje od četiri projekta u RS, što šalje jednu izuzetno lošu poruku. Jasno je da nema ni mudrosti, ni ozbiljnosti, ni odgovornosti u vladajućim strukturama koje su nas dovele u ozbiljnu izolaciju i svojevrsne ekonomske sankcije – rekao je Borenović.