Biznis

"Odmazda" predsjednika SAD

Trump “udara” na Evropu, uvodi carine od 25 posto na evropske proizvode!

03/10/2019

Predsjednik Trump je rekao da je presuda WTO-a "velika pobjeda SAD-a", preuzimajući zasluge za sebe premda je proces pred WTO-om počeo prije 15 godina

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa najavila je uvođenje carina od 25 posto na evropske proizvode: francuska vina, italijanski sir i škotski viski – poštedjevši italijanska vina, tjesteninu i maslinovo ulje – u znak odmazde zbog nelegalnih evropskih subvencija Airbusu.

Ured američkog trgovinskog predstavnika – USTR objavio je popis sa stotinama evropskih proizvoda kojima će biti nametnute nove carine, nakon što je Svjetska trgovinska organizacija – WTO presudila da SAD ima pravo uvesti carine do iznosa od 7,5 milijarda dolara kako bi nadoknadio štetu.

Nove carine bi trebale stupiti na snagu 18. oktobra, prenose agencije.

Na popisu za nove carine nalazi se niz evropskih proizvoda, među kojima keksi, salame, jogurt i maslac.

U mnogim slučajevima popis se odnosi samo na proizvode iz nekih zemalja Evropske unije, primjerice na njemačku kafu i dijelove za kamere ili britansku vunu i pokrivače, prenosi Reuters.

Washington će, također, nametnuti carine od 10 posto za evropske putničke avione, što bi moglo pogoditi američke kompanije koje su ranije naručile Airbuse vrijedne milijarde dolara.

Carine, međutim, neće biti nametnute za evropske dijelove za avione koji se sastavljaju u Airbusovoj tvornici u Alabami, kao ni na evropske dijelove za avione Boeing.

SAD neće nametnuti carine od 100 posto ni na jedan proizvod, premda mu odluka WTO-a to omogućuje, kako bi ostavio otvorena vrata za mogući dogovor s EU-om, rekao je jedan američki dužnosnik za agenciju dpa.

Kako navodi ta njemačka agencija, odluka WTO-a uključuje do sada najveći iznos koji je odobren u sklopu takozvane protumjere kako bi se razriješio neki trgovinski spor.

WTO je u srijedu presudio da SAD može nametnuti carine od 7,5 milijardi dolara jer se na toliki iznos procjenjuje šteta koju je pretrpio američki proizvođač aviona Boeing zbog evropskih nelegalnih subvencija suparničkom Airbusu.

USTR je objavio da će se najveći dio novih carina odnositi na proizvode iz Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Španije.

Predsjednik Trump je rekao da je presuda WTO-a “velika pobjeda SAD-a”, preuzimajući zasluge za sebe premda je proces pred WTO-om počeo prije 15 godina.

Evropska unija bi mogla, također, dobiti pravo da nametne carine SAD-u sljedeće godine, kad bi WTO mogao donijeti odluku da su i američke subvencije Boeingu nelegalne, u sklopu vrlo kompliciranog spora koji dva najveća svjetska proizvođača putničkih aviona vode već godinama, prenosi Al Jazeera.

Malmstrom: EU će reagovati na bilo kakve nove carine

Komesarka Europske unije (EU) za trgovinu Cecilia Malmstrom je nakon odluke Svjetske trgovinske organizacije (WTO), kojom su odobrene američke carine na uvoz iz EU-a, poručila da će Unija reagovati na bilo kakve nove carine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Međusobno nametanje protumjera samo bi nanijelo štetu kompanijama i građanima s obje strane Atlantika i štetno djelovalo na globalnu trgovinu i širu avionsku industriju”, kazala je Malmstrom.

Dodala je kako je blok ipak i dalje spreman da sarađuje sa Sjedinjenim Američkim Državama na, kako je rekla, “fer i uravnoteženom rješenju za naše vazduhoplovne industrije”.

Podsjetimo, WTO je u srijedu objavio da Sjedinjene Američke Države mogu uvesti carine na uvoz iz Europske unije u vrijednosti 7,5 milijardi dolara godišnje zbog nepropisnih europskih subvencija avionskom koncernu Airbusu.

Odobrena vrijednost kaznenih carina najviša je u historiji WTO-ove arbitraže u trgovinskim sporovima, a zasnovana je na presudi o nepropisnim europskim subvencijama Airbusu iz maja 2018.

SAD planira povećati carine na uvoz letjelica i prehrambenih proizvoda iz Europske unije, poput sira, maslinovog ulja, narandži i brašna.

U EU tvrde da nezakonite mjere u vidu pomoći kompaniji Airbus više nisu na snazi, ali njihove navode mora potvrditi i WTO.

Pale dionice

Na azijskim berzama cijene dionica danas su znatno pale, kao i na Wall Streetu u srijedu, jer su ulagače dodatno zabrinule tenzije u trgovinskom sukobu između Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu od 0,8 posto. Nikkei indeks na Tokijskoj berzi je pao za više od 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu i Australiji pale između 0,3 i 2,1 posto.

Azijska tržišta najviše je potresao jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu za više od 1,5 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u posljednjih šest sedmica, a sve je uslijedilo nakon novih podataka koji ukazuju na usporavanje rasta ekonomije SAD-a.

“Američka ekonomija je konačno počela usporavati zbog trgovinskog sukoba, ali i problema u proizvodnom sektoru. A nove carine mogle bi biti izvor dodatnih napetosti između SAD-a i EU-a”, rekao je Masayuki Kishikawa iz kompanije Sumitomo Mitsui Asset Management.

Podsjetimo, administracija predsjednika Donalda Trumpa najavila je uvođenje carina od 25 posto na europske proizvode kao što su francuska vina, italijanski sir i škotski viski, u znak odmazde zbog nelegalnih europskih subvencija Airbusu.

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) u srijedu je presudila da SAD ima pravo uvesti carine do iznosa od 7,5 milijarda dolara kako bi nadoknadio štetu.

Nove carine bi trebale stupiti na snagu 18. oktobra, a investitori se plaše da bi Europska unija mogla uzvratiti kontramjerama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.