Amerika u finansijskom ratu protiv Rusije i Evrope

novac eura (1)

Američko ministarstvo pravde je nedavno pokrenulo istragu o aktivnostima Deutsche Bank zbog sumnji za pranje novca i kršenja sankcija protiv Rusije, izvještava DWN.

Ovaj slučaj je drugačiji od sličnih slučajeva u prošlosti prvenstveno zbog transfera ogromne sume novca. Smatra se da je ukupna suma novca 5,5 milijardi eura.

Ruska centralna banka je već tražila od Deutsche Bank da izvrši reviziju transakcija ruskih klijenata u oktobru 2014.

Ova njemačka banka posluje u Moskvi i Sankt Peterburgu i ima jednu od najvećih investicionih podružnica s oko hiljadu zaposlenih. Privatni klijenti su najunosniji izvori poslovanja Deutsche Bank u Rusiji.

S obzirom na to, američka vlada se uglavnom interesuje za spisak klijenata koji su umiješani u nezakonite transakacije. Prema ruskim izvorima, spisak uključuje osobe koje se mogu pronaći na spisku sankcija Evropske unije i SAD i koji su bliski ruskoj vladi.

Američke vlasti optužile su Deutsche Bank da ne provjerava porijeklo novca i krši politiku sankcija.

U posljednjih nekoliko godina, SAD su uvele velike novčane kazne protiv evropskih kompanija i finansijskih institucija, izvještava DWN, prenosi Sputnik News.

Ovo je uzrokovalo kritike evropskih zvaničnika i negativno se odrazilo na odnose između SAD i EU.

Zvaničnici EU tvrde da su SAD namjerno “progonile” evropske institucije kako bi promovisale ciljeve svoje vanjske politike i doprinijele tome da kapital ne ide u ruke Evrope.