Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kolinda Grabar Kitarović na udaru kritika u Hrvatskoj zbog sandala

Mediji u Hrvatskoj danas pišu kako bi predsjednica ove države Kolinda Grabar Kitarović morala malo više pripaziti na kodeks odijevanja.

24sata tako pišu kako Kolindi Grabar Kitarović ovog ljeta očito najbolje odgovaraju crne “platforma” sandale. O ukusima se, kažu, ne raspravlja, ali u svijetu visokih dužnosnika raspravlja se o kodeksu odijevanja.

Dodaju da bez obzira na visoke temperature, kodeks propisuje zatvorene cipele i čarape, suknje ispod koljena, duge rukave ili ne kraće od dužine lakta, zatvorene dekoltee. Usprkos tome predsjednica se u sandalama penje po kninskoj tvrđavi na proslavi Oluje, obilazi crkve i memorijalne centre pa u njima ide i na ručkove s privrednicima.

Pronašla je sandale za sve prigode iako se takva obuća u svijetu visokih dužnosnika smatra neprimjerenom.

kolinda_grabar_kitarovic-sandale2

– U inostranstvu se ‘bose noge’ kod dužnosnika smatraju sramotom. To se jednostavno ne radi. Za to ne trebate čitati kodeks nego samo pogledati kolege vani kako se odijevaju. To je poput opće kulture. Isto se tiče i dekoltea i odjeće bez rukava. Imali smo premijerku, nevažno je što ko misli o njoj, ali ne sjećam se da je ikad imala otvorene cipele. I po najvećim vrućinama nosila je i čarape – kaže visoko pozicionirani dužnosnik, koji zbog osjetljivosti teme želi ostati anoniman. Ujedno se osvrnuo i na lakirane nokte na stopalima.

– Crveni lak posebno se smatra neprimjerenim. Može ga nositi privatno, kad je na odmoru i plaži. Čudi me da kao bivša ministrica vanjskih poslova ne zna takve stvari – dodaje sagovornik.

Drugi pak kaže da se možda iza sandala hrvatske predsjednice kriju neke zdravstvene tegobe.

– Ne treba odmah osuđivati predsjednicu. S obzirom na to da je mnogo na nogama i stalno u pokretu, potrebna joj je i komotnija obuća. Od neudobnih cipela stradaju stopala kao i kralježnica. Možda gospođa Grabar Kitarović nakon radnog dana osjeća bolove u leđima pa je diskretnim sandalama pokušala eliminirati taj problem. Uostalom te cipele niti su prostačke niti upadljive pa ne vidim problem da ih nosi što više i češće može – kaže drugi sagovornik iz visoke politike.