Biznis

Amerikanci ipak nisu podigli kamatne stope

18/09/2015

Na sinoćnjem sastanku američke centralne banke donesena je odluka o zadržavanju referentnih kamatnih stopa na postojećim nivoima.

U službenom izvještaju Fed-a, navodi se kako bez obzira na evidentna poboljšanja na tržištu rada u SAD-u, kao i na niz drugih solidnih makroekonomskih pokazatelja, Fed se ipak priklonio opreznoj politici zadržavanja kamatnih stopa na istorijski niskim nivoima.

“Prevagnula je bojazan od usporavanja svjetske ekonomije (s posebnim naglaskom na kinesko gospodarstvo te posljednje neizvjesnosti na finansijskim tržištima), što bi moglo u određenoj mjeri usporiti gospodarsku aktivnost te vršiti pritisak na ionako već nizak nivo inflacije (ciljana inflacija od 2 posto prema najnovijoj projekciji Fed-a očekuje se tek 2018. godine) dok bi se stopa nezaposlenosti mogla spustiti na nivo od 4,8 posto”, navode analitičari RBA.

U drugom tromjesečju ove godine deficit tekućeg računa platne bilance u SAD-u je sužen s nivoa od -118,3 mlrd. eura u prvom tromjesečju 2015. na -109,7 mlrd. eura u drugom tromjesečju (1,8 mlrd. eura više od očekivanja). Broj započetih gradnji stambenih objekata u SAD-u u avgustun je iznosio 1.126 hiljada (34 hiljade manje očekivanja) te je posljedično ostvaren znatno blaži mjesečni pad od očekivanja (-3% vs -3,8%). Istovremeno je zabilježen rast broja izdanih građevinskih dozvola u SAD-u koje su dosegle nivo od 1,17 miliona što je za 3,5 posto više u odnosu na juli (1pb iznad očekivanja.

U SAD-u je broj zahtijeva za naknade za novonezaposlene pao za 11 hiljada te sad iznosi 264 hiljada (11 hiljada ispod očekivanja), također i broj zahtjeva za naknade nezaposlenih s smanji za 23 hiljade te sad iznosi 2,237 mil (21 hiljadu ispod očekivanja).

Philadelphia Fed indeks poslovnih očekivanja snažno je pao sa 8,3 u avgustu na -6 u septembru sto je 11,9 bb niže u odnosu na očekivanja ukazujući na negativan sentiment na tržištu koji se očekuje u narednih šest mjeseci.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.