Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RS

Apel poslodavcima: Izvršiti preraspodjelu radnog vremena

radnici-njemacka

Iz Ministarstva navode da bi Republička uprava za inspekcijske poslove trebalo češće da bude na terenu i da obilazi poslodavce koji se bave djelatnošću gdje se rad odvija na otvorenom

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske apelovalo je na sve poslodavce da, zbog izuzetno visokih temperatura vazduha, izvrše preraspodjelu radnog vremena i tako zaštite zdravlje radnika.

Ministarstvo je uputilo apel s obzirom da u zakonodavstvu Republike Srpske nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada radnika na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima, kao što je velika vrućina, a nije propisano ni pri kojim bi mikroklimatskim uslovima poslodavci trebalo da obustave radove jer postoji opasnost po život i zdravlje radnika.

Ministarstvo je pozvalo poslodavce u Republici Srpskoj da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uslovima i tako zaštite zdravlje svojih radnika.

– Nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povređivanja radnika. Međunarodni standard ISO 7243 definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visokih teperatura, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana – podsjećaju iz Ministarstva.

Iz Ministarstva apeluju na poslodavce da primijene ovaj standard i da izvrše preraspodjelu radnog vremena, te da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, uz napomenu da i za rad u zatvorenim prostorijama treba obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika.

Dodaju da su, u skladu sa pomenutim standardom u zavisnosti od utvrđenog toplotnog indeksa koji je mjerodavan za uslove rada na otvorenom, u uslovima visokih temperatura predviđeni načini izvođenja radova i mjere rada za date uslove kao i preporuke za poslodavce i radnike vezano za prevenciju koje će pomoći da se rizik od izloženosti visokim temperaturama na radnom mjestu svedu na najmanju moguću mjeru.

Te mjere su organizacija posla, što obuhvata preraspodjelu radnog vremena, rotacija poslova, izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana (od 11.00 do 15.00 sati) uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova, osiguranje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor i nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće.

Iz Ministarstva navode da bi Republička uprava za inspekcijske poslove trebalo češće da bude na terenu i da obilazi poslodavce koji se bave djelatnošću gdje se rad odvija na otvorenom, kontrološući da li se poslodavci pridržavaju preporuka Ministarstva i da li organizuju rad na način da zaštite zdravlje radnika.