Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Drakonska kazna

Apple ne želi platiti 13 milijardi eura, pokreću postupak protiv Evropske komisije

apple

Očekuje se da će proizvođač iPhonea poslati šestočlanu delegaciju, uključujući šefa svojih finansija, na dvodnevno sudsko saslušanje pred Opštim sudom u Luksemburgu, drugim po rangu u EU

Apple će danas pokrenuti pravni postupak protiv odluke Evropske komisije da kazni ovu kompaniju sa 13 milijardi eura zbog neplaćanja poreza u Irskoj.

Očekuje se da će proizvođač iPhonea poslati šestočlanu delegaciju, uključujući šefa svojih finansija, na dvodnevno sudsko saslušanje pred Opštim sudom u Luksemburgu, drugim po rangu u EU.

Komisija je u avgustu 2016. godine saopštila da je Irska poreskim zakonima iz 1991. i 2007. godine na vještački način umanjila poreske obaveze Appla u periodu dužem od dvije decenije, što je ekvivalentno nelegalnoj državnoj pomoći.

Komesar EU za konkurentnost Margrete Vestager ukazala je na porez od 0,005 odsto koji je Apple platio u Irskoj 2014. godine kao na primjer neobično male isplate od strane ove kompanije.

Očekuje se da će Apple tvrditi da nije prekršio zakon i da je poštovao propise u Irskoj i SAD. Slični argumenti izneseni su u blogu poslije odluke EU o ovom pitanju prije nekoliko godina.

Kompanija će, kako se očekuje, tvrditi da većinu poreza duguje Americi, jer je većina vrijednosti njenih proizvoda, uključujući dizajn, inženjerski rad i razvoj, nastala u SAD.

Irska, koja je optužila Evropsku komisiju da je prekoračila svoja ovlaštenja i da se umiješala u suverena pitanja jedne svoje članice, takođe osporava pred sudom odluku Unije.