Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija

Ar zemlje 14 KM, kuća 4.000 KM: Prodate stan i kupite cijelo selo (FOTO)

kk

Ipak, i pored niskih cijena potražnje gotovo da nema

Na jugu Srbije obradiva zemlja prodaje se od 7 do 15 eura (između 14 i 30 KM) po aru.

Cijene kuća u selima na jugu nama susjedne zemlje su toliko niske da, kako kažu poznavaoci prilika, ako prodate jedan stan na solidnoj lokaciji u većem gradu možete kupiti cijeli zaselak ili selo.

Stanovnika je sve manje u selima na jugu, a nasljednici zemlje i kuća uglavnom bi da prodaju što se prodati može. Zato i ne čude preniske cijene na tržištu nekretnina u okolini Leskovca.

“Kuća sa okućnicom, sa svim priključcima i monofaznom strujom prodata je za 3.500 eura”, priča Ljubiša Nikolić, vlasnik agencije za promet nekretnina iz Leskovca.

Ipak, i pored niskih cijena potražnje gotovo da nema. Sela u okolini Leskovca rijetko su primamljiva ljudima iz grada. Ipak, ima svjetlih primera. Opština Bojnik, selo, rječica i kuća vrijedna su pažnje mlade porodice.

“Adaptirao sam jednu staru kuću. Napravio sam vikendicu u koju idem svakog vikenda”, priča Marko Filipović.

A preko puta uređene oaze, napuštena, prazna kuća već 20 godina. Vlasnica živi u Leskovcu, a kuću sa kompletnim imanjem prodaje po nevjerovatnoj ceni – kao da je poklanja. Za samo 2.000 eura.

Oni koji nisu selo zamijenili gradom, ostali su u mjestima bez osnovnih sadržaja i prepušteni su uglavnom sebi.

Zaključak u priči sa juga Srbije iz seoskih područja se sam nameće. Neobrađene njive, kuće su zarasle u korov. Prodavaca ima, ali ne i kupaca. Ako bi neko i prodao stan u Beogradu sa željom da ode na selo, može kupiti zaista cijelo udaljenije selo ili zaseok bliže većem naseljenom mjestu.

Da li će niske cijene odvratiti naslednike od prodaje ili pak privući ljude iz grada u selo pokazaće vrijeme. Možda jug zemlje i njegova sela čeka bolje sutra.