Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

asa bolnica

ASA Institut bit će jedinstveni centar za istraživanje, edukaciju, razvoj i inovacije

FOTO: Fena

Institut će postati sinonim za razvoj mladih doktora, istraživača, inovatora, edukaciju studenata, te usavršavanje, razmjenu iskustava i znanja iz oblasti biomedicine i zdravstva.

U okviru prve privatne opšte bolnice u BiH, ASA Bolnice u ovoj godine će biti otvoren i ASA Institut, jedinstvena institucija za istraživanje, edukaciju, razvoj i inovacije, prva ovakvog tipa u BiH.

– Građevinski radovi na vanjskom dijelu objekta već su završeni, a intenzivirani su i radovi u unutrašnjosti kako bi taj objekat u punom sjaju otvorio svoja vrata do kraja godine. Sama zgrada u kojoj će biti smješten institut nosi svoju kulturno-historijsku vrijednosti jer je izgrađena u vrijeme Austro-Ugarske monarhije te je sačuvan njen izvorni izgled uz neophodnu restauraciju i modernizaciju unutrašnjih prostorija. Na prostoru površine 2.321 m2 bit će smještena konferencijska sala sa više od 110 mjesta, caffe bar sa mini kuhinjom te sala za sastanke i prostrana aula koja će biti oplemenjena reprodukcijama iz perioda Austro-Ugarske monarhije – rečeno je Feni iz ASA Bolnice.

Projekat ASA Bolnice, kako su dodali, ima za cilj poboljšati kvalitet života građana i osigurati kvalitetnu zdravstvenu njegu, što će biti moguće upravo kroz edukacije, stručna usavršavanja i naučno – istraživačke projekte u oblasti biomedicine.

– Zato smo u sklopu Bolnice razvili edukativno-razvojni centar, ASA Institut, čije je osnivač neprofitna organizacija Fondacija Hastor. Osnovne vrijednosti ovog instituta su kreativnost, međunarodna saradnja, diverzitet i različite perspektive rada, inkluzivnost, pravičnost, osnaživanje mladih poduzetnika u zdravstvu, iskustvo, profesionalizam, integritet, pouzdanost, kvaliteta, poverenje i timski rad – ističu iz ASA Bolnice.

Taj institut postat će sinonim za razvoj mladih doktora, istraživača, inovatora, edukaciju studenata, te usavršavanje, razmjenu iskustava i znanja iz oblasti biomedicine i zdravstva.

U prvoj godine osnivanja ASA Instituta bit će formirani Projektni i Edukacioni centar te Centar za zdravstvo koji će imati za cilj razvijati centre za kliničke studije i ispitivanja, genetiku i genetsko savjetovanje, te u konačnici prvi bh. centar za zdravlje (Health-Hub) u saradnji sa Evropskim Institutom za inovacije i tehnologiju. Kao centar izvrsnosti okupit će stručnjake različitih područja djelovanja koji će svojim radom biti fokusirani na rješenja sve složenijih izazova u zdravstvu današnjice i pružanju što kvalitetnije zdravstvene njege.

ASA institut će spojiti ljekare, pacijente, istraživače i zdravstvenu industriju kroz otvoreno i znanstveno vođeno okruženje za dijeljenje znanja čime će potpuno transformirati budućnost u području biomedicine i zdravstvene njege u korist pacijenata i društva.