Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uklonjen MAP

NATO odustao od jednog uslova za Ukrajinu što je jako važna vijest i za Bosnu i Hercegovinu

Stoltenberg Zelenski
Foto: Pixsell
Jens Stoltenberg i Volodimir Zelenski

“Nakon intenzivnih pregovora, članice NATO-a su postigle konsenzus da se MAP ukloni iz ukrajinskog puta prema članstvu”

NATO je odlučio odustati od uvjeta prema kojemu Ukrajina mora sudjelovati u Akcijskom planu za članstvo (MAP) koji postavlja ciljeve koje treba postići prije pridruživanja vojnom savezu, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba je dan prije summita NATO-a rekao da bi takav potez skratio ukrajinski put prema članstvu u savezu.

Ukloljen MAP

“Nakon intenzivnih pregovora, članice NATO-a su postigle konsenzus da se MAP ukloni iz ukrajinskog puta prema članstvu. Pozdravljam ovu dugo čekanu odluku koja krati naš put prema NATO-u”, napisao je Kuleba na društvenoj mreži Twitter. NATO nije odmah komentirao Kulebinu izjavu.

Vođe saveza sastaju se u utorak i srijedu u litvanskom glavnom gradu Vilniusu, gdje će pokušati prebroditi podjele o ukrajinskim naporima za članstvo u bloku. Kijev želi primiti jasnu pozivnicu za pristupanje bloku nakon što završi ruski rat protiv Ukrajine i nada se da će dotad dobiti sigurnosna jamstva.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je proširenje NATO-a prema ruskim granicama tokom protekla dva desetljeća naveo kao razlog za svoju odluku da pošalje desetke hiljada vojnika u Ukrajinu 24. februara 2022.

Podržan britanski prijedlog

Sve veći broj članica saveza je uoči samita podržao britanski prijedlog da se Kijevu omogući da preskoči program MAP koji postavlja političke, ekonomske i vojne ciljeve koje zemlje kandidatkinje trebaju ostvariti i koje su druge istočnoeuropske države morale ispuniti prije nego što su se pridružile bloku.

Savez bi takvim potezom mogao odgovoriti na zahtjeve da učini više od deklaracije sa samita NATO-a 2008., kojom je poručeno da će Ukrajina s vremenom postati članica, no Kijevu nije ponuđena stvarna pozivnica ni vremenski okvir.

“Također je to najbolji trenutak da se ponudi jasnoća glede pozivnice Ukrajini da postane članica”, napisao je Kuleba na Twitteru.

Bitno i za BiH

Uklanjanje MAP-a kao uslova bitna je stvar i za Bosnu i Hercegovinu. Naša zemlja već tri godine ima aktiviran Akcioni plan za članstvo (MAP), iako u dokumentima ne prejudicira odluku Saveza o budućem članstvu.

Biden postavio uslov Erdoganu?

sastaju se u vilniusu


Biden postavio uslov Erdoganu?

Zbog sve većih tenzija koje raspiruje vrh RS-a na čelu sa proruskim Milorad Dodikom, potreba za članstvom BiH u NATO-u je sve intezivnija, te ovako “progledavanje kroz prste” Ukrajini jako će dobro doći i našoj zemlji.