Ugovor o grant sredstvima

Autoputevi RS mogu nastaviti izgradnju dionice Banja Luka – Doboj

ugovor

Grant je odobrila Evropska unija kroz Investicijski okvir za Zapadni Balkan, a grantom će upravljati EBRD

Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i Ian Brown, direktor ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH, danas su u Sarajevu potpisali ugovor o grantu koji je osigurala Evropska unija za izgradnju dionice Banja Luka – Doboj na koridoru 5c, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vrijednost ugovora je 15 miliona eura, s tim što je 12,9 miliona namijenjeno za dionicu Banja Luka – Doboj, a preostali iznos je namijenjen za tehničku podršku.

“Grant je odobrila Evropska unija kroz Investicijski okvir za Zapadni Balkan, a grantom će upravljati EBRD, što će pomoći Javnom preduzeću Autoputevi Republike Srpske da nastavi izgradnju dvije petlje na autocesti u Jahovcu i Rudanki. Također, radit će se na dionici autoceste između ove dvije petlje u dužini šest kilometara, kao i izgradnji prilaznog puta s dvije trake, a dijelom i prelaz preko rijeke Bosne. Ovo je dio paketa, još 2017. godine potpisali smo ugovor o zajmu s Evropskom bankom od 70 miliona eura za ove dionice autoceste”, kazao je Bevanda.

Brown je kazao da sljedeće sedmice napušta BiH i odlazi u drugu zemlju, gdje ga čekaju drugi izazovi, ali da može reći da mu je zaista stalo do velikih infrastrukturnih projekata koje BiH treba, a da je najvažniji koridor 5c.

“Ovaj sporazum ilustruje zadovoljavajući napredak koji se ostvaruje na izgradnji koridora 5c. Uspostavljanje boljih veza unutar zemlje i njenog povezivanja s Evropom poslužiće boljoj integracije ne samo u ekonomskom smislu. Međutim, kako bi smo ovo ostvarili koridor mora biti izrađen od Bihaća do Svilaja”, naglasio je Brown.

Lars Gunnar-Wigemark, šef delegacije Evropske unije u BiH, pojasnio je da je ukupan iznos bespovratnih sredstava 15 miliona eura. Od toga 12,9 miliona eura je povjereno EBRD-u na upravljanje za izgradnju dionice na koridoru 5c, a ostalih 2,1 milion za tehničku podršku.

“Ova sredstva su osnov koji je omogućio da BiH podigne kredit od 70 miliona eura. Govorimo o zajedničkom poduhvatu EBRD-a, EU i BiH. Ovo je itekako konkretan projekat. Posjetili smo gradilište i radovi koji su započeti predstavljaju završnu fazu izgradnje petlje, odnosno priključka kojim će dionica Banja Luka – Doboj biti pripojena koridoru 5c. Ukupno je 11 projekata koji su u različitim fazama izvedbe, ali vjerujem da će svako u narednih godinu i po dana imati priliku da svojim očima vidi njihovu punu realizaciju”, rekao je Wigemark.

Dodao je da je grant dio opredijeljena koje je Evropska unija preuzela u saradnji s partnerima i da se sve aktivnosti odvijaju u okviru agende za povezivanje, koja je usaglašena prije četiri godine.

Wigemark je istakao i da su direktni grantovi koje je EU osigurala kao donator BiH sada premašili iznos od 270 miliona eura te da ta sredstva omogućavaju BiH zaduženja kroz dostupne kreditne linije međunarodnih finansijskih institucija.