nebeska kriza

Avio-kompanije širom svijeta masovno propadaju

thomas cook

Većina ekonomskih analitičara očekuje pogoršanje stanja u svjetskoj privredi, a to će se još negativnije odraziti na osjetljivi avio-prevoznički sektor

Međunarodna kancelarija za vazduhoplovstvo upozorava na sve veću dinamiku propasti avio-kompanija, koja je gotovo rekordna od kada se ti pokazatelji službeno prate.

Portal Geopolitika navodi da je razlog približavanje nove ekonomske krize što utiče na mnoge sektore, ali najviše na avionske kompanije, čiji su bankroti proteklih mjeseci postali sve učestaliji.

Ti bankroti uglavnom se dešavaju pred ekonomske krize i u doba recesije, pa se ocjenjuje da bi svjetsku ekonomiju već iduće godine mogla zadesiti teška kriza.

Veliki avio-prevoznici – britanske turistička grupacija “Thomas Cook” i brazilska “Avianca”, te još 17 njih – predali su molbe za zaštitu od kreditora.

Tu su i francuski “Aigle Azur” i “XL Airways”, slovenački “Adria Wings”, te neke njemačke kompanije.

Jedan od inicijatora propasti je i niz havarija “Boeingovog” super-džeta “737 max”, koji je prošle i ove godine imao niz katastrofalnih nesreća i zbog toga bio prizemljen na pistama.

Problem je što su se na taj avion oslanjali mnogi svjetski prevoznici i gradili svoje poslovne planove.

Većina ekonomskih analitičara očekuje pogoršanje stanja u svjetskoj privredi, a to će se još negativnije odraziti na osjetljivi avio-prevoznički sektor.