aerodrom “Ben Gurion"

Avion FlyDubaija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata prvi put sletio u Izrael

flydubai (1)

To je prvi komercijalni let te vrste između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela, a realiziran je u okviru implementacije sporazuma o normalizaciji bilateralnih odnosa

Avion aviokompanijd FlyDubai prvi put je sletio na aerodrom u Tel Avivu kako bi na charter liniji prevozio izraelske turiste u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), prenosi Anadolu Agency (AA).

Izraelski mediji objavili su i snima slijetanja aviona iz Dubaija na Međunarodni aerodrom “Ben Gurion”.

To je prvi komercijalni let te vrste između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela, a realiziran je u okviru implementacije sporazuma o normalizaciji bilateralnih odnosa.

I proteklih sedmica je nekoliko aviona izraelskih kompanija letjelo preko Saudijske Arabije u Emirate, ali to su bili letovi rezervirani za državne i privredne delegacije koje su vodile pregovore o uspostavi bilateralnih odnosa.

Iz kompanije FlyDubai saopćili su da će dnevno realizirati dva čarter leta na toj liniji sve do 26. novembra, a kako se nakon toga očekuje uspostava stalne aviolinije.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su sredinom septembra ove godine u Bijeloj kući potpisali sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom. Nedavno je na takav dogovor pristao i Sudan.

Palestinsko rukovodstvo, uključujući pokrete Fatah, Hamas, Islamski džihad i Narodni front za oslobođenje Palestine, saglasno je da normalizacija odnosa s Izraelom predstavlja veliku izdaju.