Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Berze

Azijska tržišta – Najteži dnevni pad u devet mjeseci

azijska berza

Juan je potonuo na najniži nivo u više od desetljeća. Investitori su sigurno utočište pronašle u jenu, obveznicama i zlatu

Azijski indeksi imali su najoštriji dnevni pad u devet mjeseci zbog obnovljenih kinesko-američkih trgovinskih napetosti.

Juan je potonuo na najniži nivo u više od desetljeća. Investitori su sigurno utočište pronašle u jenu, obveznicama i zlatu.

MSCI Asia Pacific Index je potonuo 2,2 posto na najniži nivo još od januara. Kineski bluechip indeks CSI300 je pao 1 posto, dok je korejski Kospi potonuo 2,1 posto, na najniži nivo od decembra 2016. godine.

Tržišta su uzdrmale najnovije prijetnje carinama na robni uvoz iz Kine, pa su ulagači potražili utočište za kapital u japanskom jenu, koji je u takvom ozračju ojačao na najviši nivo u pet nedjelja prema dolaru i najviši nivo u dvije i po godine prema funti.

Američki predsjednik izjavio je da će 1. septembraa uvesti 10 posto carine na robni uvoz iz Kine vrijedan 300 milijardi dolara, a nakon što su se američki pregovarači vratili s trgovinskih pregovora iz Šangaja i izvijestili da napredak nije postignut. Trump je ustvrdio da Kina nije ispunila obećanja koja je dala u ranijim pregovorima, javlja SEEbiz.