Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Investitori zabrinuti

Azijske berze pale na najniži nivo u posljednjih devet mjeseci

berza
Ilustracija: Twitter

Investitore brine zadnji niz kineskih indeksa koji pokazuju kako je postpandemijski oporavak druge najveće svjetske ekonomije zapravo bio sporiji od očekivanog

Cijene dionica na azijskim berzema pale su danas na najniže nivoe u posljednjih devet mjeseci, dok je kurs dolara dostigao najviši nivo u zadnja dva mjeseca zbog zabrinutosti investitora oko usporenog ekonomskog oporavka Kine i mogućeg daljeg podizanja kamatnih stopa od strane američkih Federalnih rezervi, navodi Reuters.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica pao je danas za 1,14 posto, na 495,03 boda, što je njegov najniži nivo od kraja novembra proše godine. Od početka augusta u minusu je već 8 posto, pa bilježi najlošije mjesečne rezultate od septembra prošle godine.

Gubici su zahvatili sve najvažnije azijske berze, pa je tako japanski Nikkei jutros u minusu 0,4 posto, australski za 0,53 posto, južnokorejski za 0,27 posto, a indeks berze u Hong Kongu niži je za 0,12 posto.

Investitore brine zadnji niz kineskih indeksa koji pokazuju kako je postpandemijski oporavak druge najveće svjetske ekonomije zapravo bio sporiji od očekivanog, dok se u isto vrijeme odgovor kineskih vlasti na takav razvoj događaja čini nedovoljno efikasnim.