Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Žensko autorstvo u fokusu ovogodišnjeg Street Arts Festivala

street arts festival mostar
Foto: SAFMo

“Karakteristično za 12. festival je što imamo u fokusu angažirano žensko autorstvo i smatramo izuzetno važnim što možemo pružiti podršku umjetnicama na street art sceni”, ističu iz SAFMo tima

Street Arts Festival Mostar (SAFMo) donosi pregršt fantastičnih umjetničkih, muzičkih i konceptualnih aktivnosti koje će se ove godine odvijati na ulicama grada od 26. augusta do 3. septembra.

Impresivni line-up umjetnica i umjetnika različitih stilova, kreira nove uzbudljive susrete i perspektive te svakako pruža jedinstven doživljaj jednog od najznačajnijih umjetničkih festivala u regiji gdje se spajaju ljudi kroz urbanu umjetnost, kreativnost i kulturnu razmjenu, saopćili su organizatori.

Udruženje Rezon, službena platforma SAFMo-a, najavila je dolazak Lady Aiko (SAD), NeSpoon (Poljska), MoveRama (BiH), Pri Barbosa (Brazil), Cibo (Italija), Ingo Albrecht-Hauser & Mike Okay (Klub7) & Franz Rentsch (Njemačka), Atelje Šoln (Srbija), koji će ove godine pokloniti umjetnička djela gradu na Neretvi.

Specijalna gošća festivala je poznata fotoreporterka Marth Cooper, koja već četiri decenije fotografira underground kulturu i uličnu umjetnost širom svijeta.

Organizatori poručuju da će se zagrijavanje u cijelu umjetničku priču početi odvijati već nadolazeći vikend kada će Karla Ćosić iz Mostara, inače članica SAFMo i Rezon tima, početi raditi na prvom autorskom muralu.

“Karakteristično za 12. festival je što imamo u fokusu angažirano žensko autorstvo i smatramo izuzetno važnim što možemo pružiti podršku umjetnicama na street art sceni”, ističu iz SAFMo tima.

Također je najavljen i jedan od najvećih graffiti jam projekata na ovim prostorima, koji će okupiti dvanaest evropskih i regionalnih autora, što će biti značajan doprinos daljnjem razvoju urbane kulture.

“Ponosni smo što inicijativa opstaje dvanaest godina te spaja umjetnost i aktivizam, razvija street art scenu i stvara snažnu kulturnu platformu koja potiče važne i pozitivne promjene, a ostvaruje svoju glavnu ideju – približavanje umjetnosti svima”, poručuju iz SAFMo.

Festival će biti obogaćen pratećim programom u OKC Abrašević i prostoru Udruženja Rezon koji će okupiti različite izvođače, kreativce i stvaratelje, gdje će biti prilike za multikulturalne i međugeneracijske susrete te druženja s umjetnicima.

Više o festivalu može se pratiti na SAFMo društvenim mrežama i web stranici www.safmo.org.