svjetsko tržište

Azijske burze porasle, dolar najjači u 20 godina

dolari – alexander-mils-unsplash
Foto: Unsplash

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i kreće se na najvišim razinama u 20 godina

Na azijskim su burzama cijene dionica porasle, što se ponajviše zahvaljuje njihovoj korekciji nakon oštrog pada prethodnih dana, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula novu najvišu razinu u 20 godina.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu oko 1 posto, smanjivši gubitak na sedmičnoj razini na otprilike 3.5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio 2.4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0.6 i 2 posto.

Nakon oštrog pada prethodnih dana jutros su azijske burze porasle.

“Jučer su tržišta oštro pala, pa je prirodno da dođe do neke promjene smjera. No iza toga nema nikakve nove priče koja bi dala razloga za tu promjenu smjera. Mislim da dolazimo do one točke kada više nema prodavača”, kaže Matt Simpson, analitičar u tvrtki City Index.

A na Wall Streetu se i jučer trgovalo vrlo nestabilno, nakon čega je Dow Jones oslabio 0.33, a S&P 500 0.13 posto. Nasdaq indeks ojačao je pak 0.06 posto.

Indeksi su znatno oscilirali jer se tržište ne uspijeva smiriti s obzirom na to da se zbog visoke inflacije očekuje agresivno povećanje ključnih kamata američke centralne banke.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je jučer da borba za kontrolu nad inflacijom neće biti lagana i da će “uključivati i neke boli”. Ponovio je da očekuje povećanje kamata za 0.50 postotnih bodova i na iduće dvije sjednice Feda te poručio: “Spremni smo učiniti i više.”

Nakon što je u srijedu objavljeno da su u travnju potrošačke cijene u SAD-u porasle 8.3 posto na godišnjoj razini, što je i dalje blizu najviših razina inflacije u 40 godina, u četvrtak je objavljeno da su proizvođačke cijene u istom mjesecu porasle 11 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Premda bi to moglo značiti da je inflacija u ožujku dosegnula svoj vrhunac, ulagači se plaše da će ostati povišena duže razdoblje nego što se očekivalo.

“Ove velike oscilacije indeksa po 2 posto gore ili dolje vrlo su rijetke, a takva volatilnost u vrlo kratkom vremenskom okviru pokazuje da je psiha ulagača vrlo krhka. Inflacija koja je, čini se, dosegnula vrhunac, ali je i dalje vrlo visoka, i dalje zabrinjava ulagače i dovela je S&P 500 indeks na rub područja ‘medvjeda'”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.

S&P 500 indeks kreće se oko 18 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute početkom januara, dok je Nasdaq indeks već neko vrijeme u području “medvjeda”, više od 20 posto ispod svoje rekordne razine.

Kako bi suzbio inflaciju, Fed je prošle sedmice povećao kamatne stope za 0.50 postotnih bodova, nakon što ih je u martu povisio za 0.25 postotnih bodova.

I na idućim sjednicama razmatrat će se povećanje kamata za 0.50 postotnih bodova, stoga se ulagači plaše da će agresivno zaoštravanje monetarne politike usporiti ionako usporen rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

Osim toga, ulagače zabrinjavaju rat u Ukrajini, poremećaji u nabavnim lancima i zatvaranja niza kineskih gradova zbog covida, što bi moglo dodatno usporiti rast globalnog gospodarstva.

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i kreće se na najvišim razinama u 20 godina.

Razlozi su tome očekivanja u vezi s povećanjem kamata Feda, ali i nestabilnost na tržištima kapitala, zbog čega ulagači traže utočište u sigurnijim investicijama.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 104.80 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 104.02 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 129.70 na 129.20 jena.

No američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1.0395 dolara, blizu najnižih razina od 2017. godine, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.0525 dolara.

Padne li tečaj eura ispod 1.34 dolara, bit će na najnižim razinama u gotovo 20 godina.

Cijene nafte su porasle drugi dan zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 1.52 posto, na 109.08 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1.36 posto, na 107.57 dolara.