Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Azmir Durmić proizvodi aluminijsku stolariju za holandsko tržište (FOTO)

Сребреница – производња алуминијум

U srebreničkom selu Slatina Azmir Durmić pokrenuo je proizvodnju aluminijumske stolarije za holandsko tržište.

Proizvodnja se obavlja u mini-radionici i Durmić planira da proširi kapacitete, koji će zahtijevati izgradnju hale, nabavku novih mašina i opreme, odnosno instaliranje proizvodne linije i prijem 70 radnika.

Selo je udaljeno od fabrika i ima slab lokalni put, a Durmić namjerava da zaposli radnike iz ovog i susjednih sela, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, čime bi stvorio sigurnu kadrovsku bazu za kontinuiranu proizvodnju.

Tako bi doprinio stvaranju uslova da stanovništvo ostane na svojim imanjima i ne napušta sela u potrazi za poslom.

Durmić sa porodicom i dalje živi u Holandiji, ali je obnovio kuću i poželio da ugradi aluminijumsku stolariju. Obilazeći stovarišta građevinskog materijala, uvjerio se da su cijene previsoke i odustao je od zamisli.

Po povratku u Holandiju, kupio je mašine i ugovorio isporuku određene količine aluminijumske stolarije.

Mašine je dovezao u Slatinu, gdje je počeo da radi, a od prvog ugovorenog posla pokrio je troškove nabavke i uvoza mašina, te izradu stolarije za svoju kuću.

Uvidjevši da ovdje postoje kvalitetni aluminijumski profili za izradu stolarije po evropskim standardima, a da u Holandiji postoji zainteresovano tržište za tu robu, odlučio je da organizuje proizvodnju u rodnom selu.

“Živeći u inostranstvu povremeno sam dolazio u selo, obavio pripreme i pokrenuo proizvodnju, a stolariju sam vozio u Holandiju, gdje živim od 1996. godine. Radio sam na raznim poslovima dok se nisam počeo baviti bravarijom i pokrenuo privatni biznis u toj djelatnosti”, navodi Durmić za Srnu.

Registrovao je firmu i u Srebrenici, ali nema zaposlenih radnika. Sada češće dolazi, sa sinovima izrađuje stolariju i izvozi u Holandiju.

Trenutno traži potencijalne investitore da u rodnoj Slatini izgradi proizvodnu halu, nabavi mašine i opremu, te primi određen broj radnika metalske struke iz ovog i susjednih sela koji rade u fabrikama u Potočarima.

Posao nudi i nezaposlenim iz njegovog i okolnih sela koji bi tu ostali da rade i žive na svojim imanjima.

Durmić ističe da mu je namjera da izgradi halu i obavi pripreme za pokretanje proizvodnje do svog penzionisanja u Holandiji, kada bi se konačno vratio i posvetio organizovanju proizvodnje u svom selu.