Badel 1862 izlazi iz proizvodnje bezalkoholnih pića

badel_1862_1

Kompanija Badel 1862 objavila je u ponedjeljak kako izlazi iz poslovanja u kategoriji bezalkoholnih pića, te sa zadnjim danom ove godine zatvara pogon na lokaciji Borongajska cesta u Zagrebu.

“Obavještavamo investicijsku javnost kako je društvo donijelo odluku o izlasku iz poslovanja u kategoriji bezalkoholnih pića te zatvaranju pogona na lokaciji u Zagrebu, Borongajska cesta 104, s danom 31. decembra 2015. godine”, navodi se u priopćenju Badela 1862 objavljenom putem Zagrebačke burze.

Iz Badela 1862 ističu kako je odluka donesena u skladu usvojenom Programu restrukturiranja, te predstavlja preduvjet uspješnog okončanja postupka predstečajne nagodbe i osiguranja dugoročnog opstanka kompanije.

Uz proizvodnju jakih alkoholnih pića i vina, Badel 1862 proizvodi i bezalkoholnih pića, među kojima i Naru i pića pod brendom Voćko, te ima licencu na PepsiCo asortiman.

Prošlu je godinu Badel grupa završila s neto gubitkom u iznosu od 34,7 miliona kuna (oko 10 miliona KM), što je bio znatno bolji rezultat u odnosu na 2013. kada je gubitak iznosio 86,2 miliOna kuna.

Podaci iz finansijskih izvješća za ovu godinu pokazuju znatno bolji rezultat nego u istom razdoblju lani pa je tako za prvih devet mjeseci ove godine neto dobit grupe iznosila 20,9 miliona kuna, dok je u isto vrijeme prošle godine kompanija poslovala s gubitkom u iznosu od 20,3 miliona kuna.

Ukupni prihodi grupe u prvih su devet mjeseci ove godine iznosili 272,4 miliona kuna, što je 7,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok su istodobno ukupni rashodi pali za 7,8 posto, na 256,5 miliona kuna.