BiH

Objavljena imena uhapšenih: Na ćevapima utajili preko 5,5 miliona KM poreza?!

30/11/2015

Po naredbi Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) danas u ranim jutarnjim satima uhapsili pet osoba.

Uhapšeni su Adnan Mrkva, Amel Ćapina, Ermin Špilja, Adis Biberović i Arif Malići. Uhapšena lica su osumnjičena da su počinila krivična djela, obavljajući različite dužnosti i poslove u privrednim društvima “Mrkva Group Sarajevo” i “Mrkva Sarajevo”.

Istovremeno, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu su obavili i pretrese na 14 lokacija.

Ovo zbog osnovane sumnje da su navedena lica počinila krivično djelo organizovani kriminal iz čl. 342. st. 2. i st.3. KZ FBiH u vezi s krivičnim djelom porezna utaja iz čl. 273. st.3. u vezi stava 1. KZ FBiH, u vezi s krivičnim djelom krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava iz člana 261. KZ FBiH, podnošenje lažne poreske prijave iz člana 276. KZ FBiH, u vezi s krivičnim djelom posebni slučajevi krivotvorenja isprava iz člana 374. stav 1. tačka c) KZ FBiH i u vezi s krivičnim djelom pranje novca iz člana 272. stav 2. u vezi stava 1. KZ FBiH.

Između ostalog, postoji osnovana sumnja da su ta lica izbjegla plaćanje poreske obaveze u ukupnom iznosu od najmanje 5.532.287,99 KM za period od 01.01.2011. godine do 12.10. 2015. godine, čime su stekli protivpravnu imovinsku korist i za taj iznos je prema dokazima kojima raspolaže tužilaštvo oštetili budžet Federacije BiH.

Predmetna akcija je rezultat višemjesečnog rada Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu s Državnom agencijiom za istragu i zaštitu i Poreznom upravom FBiH.

Uhapšene osobe u današnjoj akciji će nakon krim. tehničke obrade biti predata na dalje postupanje tužiocima Kantonalnog tužilaštva u Sarajevo, koji će nakon ispitivanja osumnjičenih donijeti odluku u pogledu preduzimanja daljih radnji, saopćeno je iz Ureda glavne kantonalne tužiteljice.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.