Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović na SBF-u: Vrijeme sukoba je prošlost, pred nama je vrijeme saradnje

Sarajevo Business Forum

Vrijeme sukoba je prošlost, pred nama je vrijeme saradnje, poručio je danas potencijalnim ulagačima na sedmom Sarajevo Business Forumu Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Izetbegović je u svom izlaganju tokom ceremonije otvaranja ovogodišnjeg SBF-a svoju zemlju predstavio potencijalnim investitorima, te im poručio da su u toku reforme koje će u BiH stvoriti povoljan poslovni ambijent za strane i domaće ulagače.

“BBI banka je zaslužna što ovaj događaj sve više napreduje i privlači sve više investitora u BiH i region i povezuje poslovne ljude iz cijelog svijeta sa regijom. Ove godine je posebno značajno jer ide korak dalje. Sa saradnjom Kine i 16 zemalja centralne i Jugoistočne Evrope narastao je regionalni značaj. Kina je od globalnog značaja i velika šansa za saradnju i svi koji se uključe imaće koristi. Kina se zalaže za povezivanje Azije i Evrope i nudi ogroman potencijal. Ponosni smo što je BiH prepoznata kao važna tačka njihove vizije. Može igrati važnu i aktivnu ulogu na novom putu svile, kao poveznica kineske i evropske ekonomije”, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je dodao da je ova godina jako važna za BiH i zbog činjenice da je predata aplikacija za članstvo u Evropskoj uniji.

“Ovo je godina koju želimo učiniti godinom uspjeha. Puna integracija u EU i NATO je naš cilj i najdjelotvornije sredstvo za transformaciju naše zemlje, jačanje pravne države i institucija, poboljšanje klime za poslovanje i ulaganje. Kapital traži zemlje sa perspektivom. Korak po korak, iz godine u godinu, to provodimo u djelo. Siguran sam da će biti sve više projekata. BiH će odlučno provodti reforme nužne u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Vrijeme sukoba je prošlost, vrijeme saradnje je pred nama”, kazao je Izetbegović.

Istakao je da BiH ulagačima ima puno toga ponuditi od ulaganja u prometnu infrastrukturu, preko hidroenergetskog sektora do poljoprivrede i turizma.

U Sarajevu je danas počela sedma međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF) – Perspektive Kina +16 CEEC, a ovogodišnji SBF obogaćen je saradnjom sa biznis forumom Kina +16 zemalja srednje i Jugoistočne Evrope.

SBF, čiji je Anadolu Agency (AA) globalni medijski partner, je platforma za regionalnu saradnju i zajedničko predstavljanje potencijala regije Jugoistočne Evrope uticajnim biznis i političkim liderima iz cijelog svijeta. Učesnici i panelisti razmijenit će iskustva i perspektive o šest tema u okviru regiona: poljoprivrede, energije, infrastrukture i građevinarstva, turizma i edukacije te perspektivama saradnje sa Kinom i Dubaijem.

Organizatori SBF-a BBI banka i Vijeće ministara BiH najavili su učešće eminentnih regionalnih i svjetskih lidera i privrednika, njih oko 1.500.

Drugi dan SBF-a održavat će se u konferencijskoj sali hotela Terme na Ilidži. Svjetski eksperti, predstavnici nekih od najznačajnijih regionalnih i svjetskih kompanija i investitora iz oblasti energije, poljoprivrede, turizma, edukacije, pokušat će pronaći zajedničku strategiju za razvoj ovih oblasti u Jugoistočnoj Evropi. Paralelno sa održavanjem panela bit će upriličeno održavanje bilateralnih poslovnih sastanaka domaćih/regionalnih kompanija sa potencijalnim investitorima iz cijelog svijeta.

Ove godine SBF će prvog dana dodijeliti Sarajevo Business Bridge nagrade najboljim poduzetnicima u regionu, a drugog dana foruma će dodijeliti nagrade za najbolje studentske biznis planove.