Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ning Jizhe na SBF-u: Ovo je novi put prema uspjehu

Sarajevo Business Forum

Sarajevo Business Forum igra vrlo važnu ulogu u jačanju razvoja i jačanju demokratija 16 zemalja i doprinosi ukupnom partnerstvu između Kine i EU, poručio je kineski ministar i zamjenik predsjednika Komisije za razvoj i reformu u Vladi Narodne Republike Kine Ning Jizhe, javlja Anadolu Agency (AA).

Ning Jizhe, koji predvodi kinesku delegaciju na SBF-u prenio je poruku premijera NRK u kojoj je vlastima i građanima BiH čestitao na otvaranju poslovnog foruma 16 + 1.

„Zahvaljujući zajedničkim naporima Kine i 16 zemalja stvorili smo okvir koji pokriva čitav niz područja. Ovaj Forum igra vrlo važnu ulogu u jačanju razvoja i demokratija sto doprinosi ukupnom partnerstvu između Kine i EU“, poručio je.

Pozvao je lidere 17 zemalja da promovišu saradnju kroz reforme, u nastojanju da ona postane, kako je kazao, djelotvorna u jačanju rasta i pobiljšanju životnih uslova.

„Ovo je novi put prema ishodu koji će donijeti uspjeh za sve. Premijer i Vlada NRK žele SBF-u potpuni uspjeh u njegovom radu“, kazao je kineski ministar.

U Sarajevu je danas počela sedma međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF) – Perspektive Kina +16 CEEC, a ovogodišnji SBF obogaćen je saradnjom sa biznis forumom Kina +16 zemalja srednje i Jugoistočne Evrope.

SBF, čiji je Anadolu Agency (AA) globalni medijski partner, je platforma za regionalnu saradnju i zajedničko predstavljanje potencijala regije Jugoistočne Evrope uticajnim biznis i političkim liderima iz cijelog svijeta. Učesnici i panelisti razmijeniće iskustva i perspektive o šest tema u okviru regiona: poljoprivrede, energije, infrastrukture i građevinarstva, turizma i edukacije te perspektivama saradnje sa Kinom i Dubaijem.

Drugog dana Sarajevo Business Forum održavat će se u konferencijskoj sali hotela Terme na Ilidži. Svjetski eksperti, predstavnici nekih od najznačajnijih regionalnih i svjetskih kompanija i investitora iz oblasti energije, poljoprivrede, turizma, edukacije, pokušat će iznaći zajedničku strategiju za razvoj ovih oblasti u Jugoistočnoj Evropi. Paralelno sa održavanjem panela bit će upriličeno održavanje bilateralnih poslovnih sastanaka domaćih/regionalnih kompanija sa potencijalnim investitorima iz cijelog svijeta.

Ove godine Sarajevo Business Forum dodijelit će Sarajevo Business Bridge nagrade najboljim poduzetnicima u regionu, a drugog dana foruma SBF će dodijeliti nagrade za najbolje studentske biznis planove.