Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zanimljivi paneli i plodne diskusije

Regionalne perspektive članstva BiH u EU i vladine strategije predstavljene na SBF-u

sbf konakovic mesic niksic sattler
Foto: Fena

Drugi dan konferencije sutra bi trebao donijeti još zanimljivih događanja, predavanja i panela s izvrsnim govornicima iz svijeta biznisa i politike

Prvi dan Sarajevo Business Foruma obilježili su zanimljivi paneli, inspirativni govori i plodne diskusije, čime je dodatno najavljeno da će i naredni dan biti još bogatiji događanjima.

Uz značajno prisustvo domaćih i inostranih poslovnih učesnika, političkih zvaničnika i medijskih predstavnika, taj dinamičan događaj obilježen je brojnim poslovnim susretima i panelima koji su nudili izvanredne ideje i prikaze perspektive prosperiteta i daljeg ekonomskog napretka naše zemlje.

Prvi dan Foruma počeo je uvodnim svečanim govorom dobrodošlice, glavnog organizatora – predsjednika Uprave BBI Banke Aleka Bakalovića koji je istakao važnost Foruma kao platforme za povezivanje investitora i poduzetnika, naglašavajući potencijal Bosne i Hercegovine i istakao ključne teme ovogodišnjeg Foruma, koje su od najvišeg državnog, poslovnog i javnog interesa.

-Sarajevo Business Forum je vodeći društveno odgovorni projekt BBI Banke koji predstavlja stalnu posvećenost razvoju naše zemlje, a svakako i najutjecajniji doprinos zajednici u kojoj poslujemo. Posvećeni smo poticanju pozitivnog ekonomskog i društvenog utjecaja, a ovaj Forum pokazuje našu predanost tom cilju – kazao je Bakalović.

Prisutnim se, potom, obratio i predsjednik Uprave Grupe Dubai Islamic Bank Adnan Chilwan, koji je u svom govoru naglasio snažan i značajan uticaj islamskog bankarstva i spremnost za značajnu transformaciju u nadolazećim godinama, potaknutim tehnološkim napretkom.

Uvodnim govorom, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić istakao je važnost takvih poslovnih događaja za našu državu dodavši da se suočavamo sa raznovrsnim promjenama i izazovima, uključujući klimatske promjene, razvoj inovativnih tehnologija i globalne geopolitičke promjene.

Foto: Hazim Aljović/FENA

-Vlada FBiH je potpuno opredijeljena za ubrzane euroatlanske integracije Bosne i Hercegovine te ulaganje u istraživanje, razvoj i inovacije kao ključne pokretače napretka. Budimo vizionari i agenti promjene kako bismo zajedno oblikovali bolji svijet za buduće generacije – rekao je Nikšić.

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković je kazao da se Sarajevo Business Forum etablirao u regionalnoj i globalnoj poslovnoj zajednici kao najvažniji poslovni i investicijski forum u jugoistočnoj Evropi.

sarajevo business forum
Foto: SBF

-Sarajevo i Bosna i Hercegovina prepoznati su kao ključne tačke Balkana i atraktivne destinacije za ulaganja. Naša predanost je osigurati da vaša investicija bude sigurna i uspješna, prilagođavanjem zakona modernim poslovnim praksama i unapređenjem poslovnog okruženja. Sarajevo nudi izvanredan strateški položaj, prirodne resurse i kvalificiranu radnu snagu, pozivamo vas da istražite prednosti ulaganja u našu zemlju i postanete dio naše poslovne zajednice – poručio je Konaković.

Prisutnima se obratio i ministar industrije i tehnologije Turske Mehmet Fatih Kacir koji je rekao da će njegova zemlja uvijek podržavati ekonomski razvoj BiH i zemalja regije, posebno u skladu sa Zelenom agendom.

U sklopu prvog panela bilo je riječi o aspektu oblikovanja regionalne politike prisustva Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, te izazovima i mogućnostima procesa kandidatskog pristupanja.

Bivši predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor istakao je da zemlje Zapadnog Balkana trebaju sarađivati, biti partneri i prijatelji kako bi pokazale da su spremne za proširenje EU.

sarajevo business forum
Foto: Fena

Konaković je naglasio važnost političke stabilnosti u BiH jer moramo pokazati da možemo međusobno komunicirati na regionalnom i međunarodnom nivou, budući da je politička nestabilnost glavni razlog zašto ljudi napuštaju našu zemlju.

Šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler je kazao da je otvaranje pregovora za pristupanje EU jasan signal biznisima i investitorima da je BiH na putu da postane članica najsofisticiranije unije na svijetu.

Drugim panelom “Investicioni i biznis uspjesi” prisutni su dobili uvide u ključne vladine strategije, programe i inicijative za promicanju boljih ekonomskih izgleda.

Ministar privrede KS Zlatko Mijatović je rekao da je Sarajevo mjesto gdje investicije mogu biti profitabilne i sigurne, te da politička stabilnost i smanjenje korupcije u Kantonu stvaraju povoljno okruženje za investitore.

Rijad Kovač iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja je istakao da se Strategija razvoja FBiH fokusira na povećanje konkurentnosti privrede putem inovacija, digitalizacije i obuke radne snage.

-Također, prioritet nam je privlačenje stranih investicija kroz poboljšanje poslovnog okruženja i investicijske podsticaje, te razvoj malih i srednjih preduzeća uz finansijsku podršku i poslovno savjetovanje – rekao je Kovač.

Drugi dan konferencije sutra bi trebao donijeti još zanimljivih događanja, predavanja i panela s izvrsnim govornicima iz svijeta biznisa i politike.

Sarajevo Business Forum nudi svim posjetiteljima priliku za umrežavanje i investiranje, a koju pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne Hercegovine organizuje Bosna Bank International u saradnji sa BBI dioničarem – Dubai Islamic Bank i strateškim partnerom Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo.

Više informacija o 13. Sarajevo Business Forumu dostupno je na službenoj web stranici www.sarajevobusinessforum.com, saopćeno je iz BBI banke.