Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Banja Luka domaćin biznis foruma bh. dijaspore

07/09/2015

Banja Luka će 9. oktobra biti domaćin „Trećeg biznis foruma bh. dijaspore – bhdiafor 2015“, na kojem će se okupiti veliki broj investitora iz zemlje i regiona.

Cilj je stimulisanje poslovne saradnje između domaćih kompanija i kompanija čiji su vlasnici, ili u kojima rade, članovi zajednice bh. dijaspore.

Biznis forum sa bh. dijasporom prošle godine je organiziran u Sarajevu, a godinu ranije u Prijedoru, koje je posjetilo ukupno više od hiljadu poslovnih ljudi, a iz čega su se do danas izrodile značajne poslovne saradnje i projekti.

Bivši guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić upozoravao je kako vlasti trebaju uspostaviti snažniju vezu sa ljudima iz inozemstva a koji imaju bh. korijene. On je podsjetio kako bh. dijaspora godišnje u BiH pošalje oko 3,5 milijardi maraka, što je jedna od značajnijih komponenti kojom se zatvara deficit tekućih računa u BiH.

– Njih ne treba doživljavati samo kao pošiljaoce novca, već ih animirati kao investitore, ali tražiti od njih da u BiH šalju i nova znanja i nove poslovne logike i navike – rekao je Kozarić.

Glavni organizator „Trećeg biznis foruma bh. dijaspore – bhdiafor 2015“ je Asocijacija „Naša Perspektiva“. Glavni finansijer foruma je Ambasada Kraljevine Norveške u BiH. Skup je također podržan od strane brojnih vladinih, nevladinih i međunarodnih organizacija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.