Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

već 15. aprila?

Banka Morgan Stanley objavila datum kada bi Rusija mogla bankrotirati

rublja

“Smatramo da je najvjerovatniji scenario to da Rusija neće moći ispuniti svoje obaveze”, napisao je jučer Simon Waever, globalni voditelj kreditne strategije za tržišta u razvoju

Investicijska banka Morgan Stanley saopćila je kako se zbog pada cijena obveznica, rasta recesije u zemlji i uvedenih sankcija smanjuje vjerovatnost da će Rusija moći platiti inostrani dug.

“Smatramo da je najvjerovatniji scenario to da Rusija neće moći ispuniti svoje obaveze”, napisao je jučer Simon Waever, globalni voditelj kreditne strategije za tržišta u razvoju, a prenosi Bloomberg.

“U slučaju neispunjavanja obveza, situacija u toj zemlji bi mogla nalikovati na onu u Venecueli”, dodao je.

Rusija bi već 15. aprila mogla biti u situaciji da ne može isplatiti inostrani dug, što bi bio kraj 30-dnevnog razdoblja za isplate koje ruska vlada duguje na dolarske obveznice s dospijećem 2023. i 2043.”, smatra Waever.

Prema podacima koje je prikupio Bloomberg, indikativne cijene pokazuju da ulagači procjenjuju obveznice iz 2023. na oko 29 centi po američkom dolaru, što je najniža cijena ikad. U danima prije nego što je Rusija napala Ukrajinu, dugom se trgovalo iznad nominalne vrijednosti.

Iako je rijetkost da državni dug padne na jednoznamenkastu brojku, Morgan Stanley smatra da bi se ruske obveznice “mogle tome približiti”. Libanon i Venezuela jedini su nedavni primjeri tako niskog pada duga jedne zemlje.

Naime, Morgan Stanley smatra da Rusija možda neće moći platiti inostrani dug zbog sankcija koje su uveli SAD i EU. Također je neizvjesno hoće li američkim bankama biti dopušteno prihvatiti isplate od ruskog ministarstva finansija.