Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bankarima na Wall Streetu ove godine manji bonusi

APTOPIX-Financial-Markets-Wall-Street

Bankari i trgovci na Wall Streetu bi ove godine mogli dobiti manje bonuse, jer su prihodi banaka od trgovanja smanjeni, prenosi britanska agencija “Reuters”.

“Bonusi širom Wall Streeta mogu pasti oko deset posto u ovoj godini, pri čemu će trgovci biti najteže pogođeni”, saopštio je direktor konsultantske kompanije “Johnson Associates” Alan Johnson.

U međuvremenu, investicioni bankari će vjerovatno dobiti veće plate, jer situacija na tržištu “spajanja i preuzimanja” (M&A) ostaje snažna.

Naime, ukupna vrijednost M&A ugovora je u prva tri kvartala iznosila 1,02 biliona američkih dolara (USD), što je 11 posto više u odnosu na prošlu godinu, pokazali su rezultati “Reutersa”.

Banka “Goldman Sachs” saopštila je da je u trećem kvartalu izdvojila 16 posto manje novca za isplatu kompenzacija u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom, dok bi četvrti kvartal, kada banke odlučuju koliko će isplatiti bonusa, mogao donijeti izvjesno olakšanje zaposlenima, ocjenjuje “Reuters”.

Ukupni prihodi “Goldman Sachsa” od trgovanja na tržištima akcija, valuta i robe su u trećem kvartalu smanjeni 15 posto, navodi “Reuters”, i dodaje da mnogi investitori nisu spremni na preuzimanje rizika po osnovu kupovine obveznica i finansijskih derivata, sve dok ne steknu bolji uvid u to kada bi moglo da počne podizanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

I druge banke su izdvojile manja sredstava za bonuse u trećem kvartalu, pa je tako američka banka “JP Morgan Chase” ostavila 13 posto manje novca za kompenzacije u trećem kvartalu u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom.