Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Je li Njemačka kupila organizacju SP-a 2006.?

argentinci mundijal njemacka

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) saopštila je danas da su “ozbiljni” navodi da je Njemačka dala mito kako bi dobila organizaciju Svjetskog prvenstva 2006. godine i da će oni biti ispitani u sklopu tekuće istrage o korupciji u svjetskom fudbalu.

Njemački sedmičnik “Spiegel” prenio je danas da je Organizacioni odbor kandidature Njemačke za domaćina Mundijala 2006. godine osnovao crni fond od 10,3 miliona švicarskih franaka, a da je sumu osigurao bivši direktor “Adidasa” Robert Louis-Dreyfus.

Azijski delegati su se priključili evropskim u glasanju za Njemačku, koja je s 12:11 pobijedila Južnu Afriku

Kako se navodi, novac je isplaćen prije nego što je FIFA donijela odluku o domaćinu Mundijala, da bi se osigurali glasovi četvorice azijskih delegata od ukupno 24 člana Izvršnog komiteta FIFA.

FIFA je navela da su to “veoma ozbiljni navodi” i da će biti “ispitani u sklopu istrage”.

Njemačkoj je domaćinstvo dodijeljeno 6. jula 2000. godine.

Azijski delegati su se priključili evropskim u glasanju za Njemačku, koja je s 12:11 pobijedila Južnu Afriku, pošto se Novozelanđanin Charles Dempsey uzdržao od glasanja.

Od četvorice azijskih predstavnika jedino je živ Chung Mong-Joon, koji se kandidovao za predsjednika FIFA.

On je početkom mjeseca suspendovan na šest godina zbog korupcije.

Mong-Joon je na pitanje “Spiegela” za komentar, rekao da “takva pitanja nisu vrijedna odgovora”.

Organizacioni komitet kandidature Njemačke tada je predvodio legendarni fudbaler Franz Beckenbauer, a u rad je bio uključen i predsjednik Fudbalskog saveza Wolfgang Niersbach.

“Spiegel” je naveo da su obojica, uz još nekoliko visokih zvaničnika Saveza, najkasnije do 2005. godine znali za postojanje crnog fonda.

robert-louis-dreyfus-starb

Robert Louis-Dreyfus: Je li sa sobom odnio tajnu u grob?

Novac Louis-Dreyfusa je čuvan kao tajna i nije se pojavio u budžetu Organizacionog komiteta kandidature Njemačke ni Organizacionog komiteta Svjetskog prvenstva 2006. godine.

“Spiegel” je naveo da je godinu i po dana prije početka Mundijala u Njemačkoj Louis-Dreyfus tražio svoj novac, čija je vrijednost tada iznosila 6,7 miliona eura, a da su Beckenbauer i Niersbach “tada počeli da traže način da neupadljivo vrate novac”.

Njemački magazin naveo je da je pokriće napravljeno uz pomoć FIFA i da je 6,7 miliona eura prebačeno u svjetsku kuću fudbala kao doprinos svečanosti po otvaranju Mundijala, koje je kasnije otkazano.

“Novac je uplaćen na račun FIFA u Ženevi. FIFA je odatle odmah prebacila novac na račun Louis-Dreyfus”, naveo je “Spiegel”.

Louis-Dreyfus umro je 2009. godine.