Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banke protiv Hrvatske podnijele tužbu sudu u Washingtonu

franak

Nakon najava domaćih banaka da će se zbog izmjena zakona koji omogućuje konverziju kredita u švicarskim francima obratiti međunarodnim arbitražnim institucijama, nagađa se da su taj postupak već pokrenule strane banke, vlasnice hrvatskih banaka, javlja HRT. Navodno je spor protiv Hrvatske pokrenut pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu.

Hrvatski ministar financija upoznat je s tužbom, ali tvrdi da je još prerano da se Vlada o tome očituje.

Intesa banka, Unicredit, a navodno i Erste, te Raiffeisein banka tužile su Hrvatsku Međunarodnom sudu za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu zbog povrede pravne osobnosti i umanjenja dobiti.

Spor je vezan uz Zakon o konverziji kredita u švicarskim francima u eure, koji je donijela prošla vlada, a koji je bankama donio trošak od oko osam milijardi kuna.

Glavni koordinator Udruge Franak Goran Aleksić kazao je, pak, da je Hrvatska mogla izbjeći tužbu banaka arbitražnom sudu u Washingtonu da je na vrijeme sjela s bankarima i zaprijetila im uvođenjem poreza na aktivu.

“Ako arbitraža utvrdi da država nije smjela donijeti Zakon o konverziji, odnosno ako utvrdi da Hrvatska mora vratiti novac bankama, i dalje nije kasno da se bankama uvede porez na aktivu i da ih se tako dovede u pat poziciju”, kazao je Aleksić.