Ekstremisti dimnim bombama na džamiju u Madridu

dzamija madrid

Nekoliko desetaka pripadnika desničarske skupine Društveni dom Madrid (Hogar Social Madrid) zapalilo je u utorak navečer dimne bombe na prilazu džamiji i sjedištu Islamskog kulturnog centra u Madridu, nakon smrtonosnih napada Islamske Države u Bruxellesu.

Članovi skupine su zapalili bengalke i aktivirali dimne bombe, a na obližnjem mostu ispod kojeg prolazi jedna od najprometnijih gradskih autocesta izvjesili transparent na kojem piše “Danas Bruxelles, sutra Madrid?“.

Skupina je preko Facebooka objavila priopćenje kako “je džamija uz autocestu M-30 uzimala novac od vjernika koji se ondje mole te njime financirala Islamsku Državu“. “Dimne naprave različitih boja koristili smo kako bi se jasno vidio naš transparent. Prosvjed je održan ondje jer se u tom centru financiraju i regrutiraju salafisti i zatim priključuju redovima Islamske Države“, navodi se u priopćenju.

Islamski kulturni centar u Madridu, koji se nalazi u najvećoj džamiji u Španjolskoj, u srijedu je poslao svoje priopćenje u kojem je osudio terorističke napade u Bruxellesu te paljenje dimnih bombi ispred kulturnog centra u glavnom španjolskom gradu.

“Logika i religija ne dopuštaju ovaj zlokobni atentat. Mi muslimani u čitavom svijetu osudili smo taj grozni napad koji je odnio nedužne žrtve, uključujući i muslimane“, navedeno je u priopćenju.

“Na isti način osuđujemo reakciju ekstremista, nakon počinjenih napada, koji su pokušali napasti našu džamiju te joj nanijeti štetu, kao što se može vidjeti na fotografijama koje cirkuliraju društvenim mrežama“, dodaje se.

U Madridu je u srijedu točno u podne održana minuta šutnje pred vratima gradske vijećnice u počast žrtvama u Bruxellesu. Marta Higueras, izaslanica gradonačelnice Manuele Carmene iz lijeve platforme Sada Madrid, osudila je “bilo koji tip nasilja u bilo kojem trenutku“. Član oporbene Narodne stranke desnog centra, Pedro Corral, pridružio se osudi događaja pred džamijom napomenuvši kako teroristi upravo to žele, “sukobiti društvo te uništiti slobodu i suživot“.

Španjolska je 26. lipnja prošle godine povisila stpanj sigurnosti kao odgovor na seriju terorističkih napada u Tunisu, Parizu i Kuvajtu. To je najviša mjera opreza još od 11 ožujka 2004. kada je u terorističkim napadima u madridskoj podzemnoj željeznici poginulo 198 osoba, a više od 1850 je ranjeno.

U utorak popodne održan je izvanredni sastanak ministarstva unutarnjih poslova, sigurnosnih službi i vodećih političkih stranaka nakon kojeg je zadržana dosadašnja razina sigurnosti. Viša razina, označena brojem 5, značila bi izlazak vojske na ulice.

Španjolska i Maroko, susjedne zemlje, već neko vrijeme zajednički nastoje suzbiti radikalne skupine koje surađuju s Islamskom državom. Nakon terorističkih napada u Parizu španjolska policija je pojačala aktivnosti pa je početkom mjeseca uhitila sedam osoba pod istom optužbom. U Španjolskoj su prošle godine uhićene 102 osobe pod sumnjom da surađuju s radikalnim islamističkim skupinama.