ministar privrede KS

Bašić: Kreativna industrija u BiH ima ogroman potencijal

haris-basic-ministar

Okrugli sto je imao za cilj afirmisanje kreativne industrije kao pokretača razvoja lokalne zajednice i poboljšanja poslovnog okruženja

Međunarodni republikanski institut u BiH (IRI) organizovao je danas okrugli sto o temi “Ekonomska snaga kreativnih industrija”, koji je okupio donosioce odluka, predstavnike industrije i strukovnih udruženja, te eksperte iz ove oblasti iz BiH i zemalja regiona.

Okrugli sto je imao za cilj afirmisanje kreativne industrije kao pokretača razvoja lokalne zajednice i poboljšanja poslovnog okruženja. Prezentirano je stanje i izazovi s kojima se predstavnici kreativne industrije u BiH susreću, potencijali i primjeri dobre prakse, te prijedlozi mjera za unapređenje položaja kreativne industrije u BiH.

Kako je u izjavi za Fenu kazao ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić, kreativna industrija u BiH ima ogroman potencijal, a posebno u Kantonu Sarajevo koji je središte mnogih zajednica u BiH, pa tako i zajednice koja pripada kreativnoj industriji.

– Vlada i naše ministarstvo kroz različite projekte pokušavaju podržati razvoj kreativne industrije. Bosni i Hercegovini i Kantonu i Gradu Sarajevu nikada nije nedostajalo kreativne industrije. Nadam se da ćemo uskoro usvojiti zakon koji će definistati sve aspekte ove industrije, podržati njene grane koje su već afirmisane, kao što je filmska industrija, a posebno pomoći onima koji su u začetku – kazao je Bašić.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto naglašava da je zadatak Vlade KS da potakne institucije i javnost da se strateški opredjele prema ovom sektoru.

– Posebno mislim na tehnološki sektor, filmsku industriju, ali generalno za cijelu kreativnu industriju koja dokazano proizvodi najviše radnih mjesta, posebno u centrima država kao što je Sarajevo – ističe Forto.

Šef industrijskog sektora Cinelink Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović se nada da će se kroz projekte ojačanja kreativne industrije poboljšati pravni i ekonomski okvir u kojem se trenutno film proizvodi, što bi doprinjelo i većem broju kvalitetnijih filmova i sadržaja koje će SFF promovisati i prikazivati.

– Zbog toga mi zagovaramo jačanje kreativne industrije, razumijevanje filmske proizvodnje kao dijela šire ekonomije, naravno ne zanemarujući kulturni značaj koji je i dalje primaran. Pristup razumijevanju filma i televizije kao industrije i stvaranje klime u kojoj će onai bolje funkcionisati, već duže vrijeme je prisutan u ostatku svijeta – podvukao je Marjanović.