Sud BiH

Potvrđena optužnica Mehmedu Dobrači za ratni zločin protiv civila

sud bih tuzilastvo

Postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe III Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima i IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optuženog Mehmeda Dobraču tereti da je počinio krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U optužnici se navodi da je optuženi Mehmed Dobrača za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između Armije BiH i Vojske Republike Srpske, na području opštine Rogatica i Goražda, od početka juna 1995. godine do kraja 1995. godine, u svojstvu referenta za štabno-bezbjednosne i vojno-policijske poslove pri organu bezbjednosti 81. divizije Armije BiH od početka februara 1995. godine do druge polovine oktobra 1995. godine i pomoćnika komandanta za bezbjednost 81. divizije Armije BiH od druge polovine oktobra 1995. godine do kraja 1995. godine, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe III Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima i IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata od 12.8.1949. godine, oduzimanjem slobode i drugim nečovječnim djelima slične prirode, učinjenih u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja, navodi se u saopćenju iz Suda BiH.