Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BBI VIP biznis klub predstavio Sarajevo Business Forum u Beogradu

bbi

Direktor sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom u Privrednoj komori Srbije Nenad Đurđević kazao je da je Sarajevo Business Forum (SBF) prilika i podsticaj za kompanije iz BiH i Srbije za rad na tržištu Bliskog istoka.

Đurđević je to kazao na otvorenju radionice koju su u četvrtak zajednički organizovali Bosna Bank International (BBI) i Privredna komora Srbije u Beogradu, a koja ima za cilj da se pripreme projekti za učešće na Sarajevo Business Forumu 2017. godine.

– Smatrali smo da je veoma važno da animiramo, pre svega, vas koji ste ovde, ali ćemo nastaviti s tim i poslije sastanka, kako bismo podstakli kompanije da učestvuju na sarajevskom forumu. Ne samo zbog dobrih odnosa koje Privredna komora Srbije ima sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH i ne samo zbog toga što želimo da razvijamo najbliže moguće partnerstvo u odnosima Srbije i BiH iz oblasti ekonomije, nego i zato što ovaj poslovni forum može da predstavlja podsticaj za rad na tržištu Bliskog istoka – rekao je Đurđević na otvorenju skupa.

Rukovodilac Odjeljenja BBI VIP Business Cluba Azra Čolić predstavila je cilj i svrhu Sarajevo Business Foruma.

– Neka smo vrsta privatne privredne komore u okviru banke. Osnovani smo prije deset godina i postojimo sa idejom da obezbijedimo lokalnim i stranim poslovnim ljudima i kompanijama priliku za poslovne susrete, povezivanje kompanija, njihovih vlasnika i ostvarivanje poslovnih ideja. Ustvari, težimo da naše kompanije i klijenti i partneri s kojima ih povežemo realizuju konkretne poslove i trudimo se da naše kompanije iz male ekonomije izgrade što bolje odnose sa kompanijama iz inostranstva – navela je Čolić.

BiH, kao i sve zemlje regiona, kako je dodala, zainteresirana je za privlačenje stranih investicija i to je ideja koja ih je vodila ka formiranju VIP Business kluba i kasnije Sarajevo Business Foruma.

– Članovi BBI VIP biznis kluba imaju priliku da kreiraju nove poslovne prilike, te da se prezentuju u inostranstvu, steknu strateške poslovne partnere, kao i mogućnost za usavršavanje kadrova i uvid u stanje na stranim tržištima, gdje imamo svoje direktne veze – dodala je Čolić.

BBI banka i njen VIP Club zaključili su memorandum sa raznim poslovnim udruženjima u Bahreinu, Kini, Indiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Švedskom i regionom Šangaja, te da je susret u Beogradu, kako je kazala forma animiranja poslovnih ljudi da svoje ideje i projekte prezentiraju u formi koja je vidljiva investitorima iz cijelog svijeta.

Ovogodišnji osmi po redu Sarajevo Business Forum bit će održan 22. i 23. maja u glavnom gradu BiH, saopćeno je iz Bosna Bank Internationala d.d. Sarajevo.

BBI