Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Belgijska kompanija za proizvodnju kreča otvara fabriku u Doboju

Carmeuse

Belgijska kompanija “Carmeuse”, vodeći svjetski proizvođač kreča, otvoriće 12. aprila u Doboju pogon za proizvodnju filera. Na otvaranju će se obratiti ministar industrije RS Petar Đokić, direktor “Carmeusa” za Evropu Andre Žakmar i direktor prodaje za Balkan kompanije “Carmeuse” Saša Božić, saopšteno je iz “Carmeuse”-a.

“Carmeuse” je u Republici Srpskoj prisutan od 2008. godine i se bavi proizvodnjom kreča, hidrata, krečnjaka i mljevenog krečnjaka.

Investiciona ulaganja u proizvodne kapacitete i rudnika i fabrike tokom godina poslovanja u Republici Srpskoj su neprekidno u toku, a do sada je uloženo više od 30 miliona eura. Novi pogon za proizvodnju filera integrisani je dio proizvodnog sistema u “Carmeuse”-ovoj fabrici koji je rezultat investicije koja iznosi između dva i tri miliona eura.

Trećina od ukupno 89 zaposlenih u “Carmeus”-u radi na novom pogonu za proizvodnju filera. Zahvaljući ovim investicijama “Carmeuse” je učvrstio svoju lidersku poziciju u Bosni i Hercegovini, a i šire kako po kapacitetu, tako i po tehnologiji kojom raspolaže.

“Carmeuse” je vodeći svjetski proizvođač kreča i i proizvoda od krečnjaka, sa više od 150 godina iskustva u proizvodnji i preradi visokog kalcijum krečnjaka i dolomita u kreč, kao i krečnih proizvoda za industrijske i komercijalne kupce. Sjedište “Carmeuse” grupacije se nalazi u Louvain la Neuve, u Belgiji, i prisutna je na oko 90 lokacija u 18 zemalja Zapadne i Istočne Evrope, Sjeverne Amerike, Azije i Afrike.

Sa 4.000 zaposlenih, “Carmeuse” proizvede više od 13 miliona tona kreča i 33 miliona tona krečnjaka i agregata godišnje. Glavna tržišta Carmeusa su industrije gvožđa i čelika, građevinska industrija i životna sredina.