Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Moguće otvaranje avio linije Sarajevo-Budimpešta

sarajevski aerodrom

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Bruno Bojić sa suradnicima primio je u posjetu Leventea Magyara, zamjenika ministra vanjske trgovine i inostranih poslova i državni sekretar za ekonomsku diplomaciju Mađarske sa suradnicima. Glavna tema sastanka bila je unapređenje ekonomskih odnosa dvije zemlje i povećanje obima vanjskotrgovinske razmjene.

Predsjednik Bojić se zahvalio na posjeti i izrazio zadovoljstvo prijateljskim odnosima dvije zemlje, te izrazio nadu da će posjeta Bosni i Hercegovini rezultirati unapređenjem ekonomskih odnosa dvije zemlje koji, ukoliko se posmatra robna razmjena, ne oslikavaju mogućnosti i potencijale.

Predsjednik Bojić upoznao je državnog sekretara sa ulogom i aktivnostima Komore, gospodarskim potencijalima i mogućnostima za investiranje u Bosnu i Hercegovinu. S tim u vezi, predsjednik Bojić je informirao goste o održavanju “Sarajevo Business Foruma” početkom maja mjeseca i pozvao sve zainteresirane iz Mađarske da učestvuju i predstave svoje investicione projekte brojnim prisutnim visokim zvanicama, državnicima i investitorima iz cijeloga svijeta. Također, on je kazao da je Vanjskotrgovinska komora BiH, između ostalog, stavila na raspolaganje sve svoje kapacitete gospodarskim delegacijama iz inostranstva za održavanje bilateralnih sastanaka u vrijeme održavanja Foruma.

Na sastanku je ocjenjeno da Bosna i Hercegovina i Mađarska imaju potencijala za suradnju u sektoru građevinarstva, metalske i auto industrije, te poljoprivredno-prehrambenom sektoru, a posebno su otvorene mogućnosti za suradnju kompanija dvije zemlje na trećim tržištima.

Zamjenik ministra Magyar je naglasio kako s mađarske strane postoji interes za povećanjem saradnje sa Bosnom i Hercegovinom, te da je Mađarska spremna staviti na raspolaganje svoja znanja i iskustvo u oblasti ekologije i zaštite okoliša, kao i drugim oblastima gospodarske suradnje. Također, on je izrazio nadu da će otvaranje avio linije Sarajevo – Budimpešta, koja je u obustavi dvije godine, olakšati povezivanje i suradnju privrednika dvije zemlje.

Zaključeno je da će u narednom periodu biti poduzete aktivnosti koje će doprinijeti daljnjem jačanju i razvoju gospodarskih odnosa kao i unaprijeđenju i poboljšanju uvjeta za inteziviranje svih drugih oblika suradnje, za što postoji obostrani interes.