Predsjednica Sindikata

Beširović: Izmjenama i dopunama Zakona o radu narušavaju se prava radnika

mersiha27 (1)

Izmjenama i dopunama dalje se derogiraju prije svega prava radnika u privatnom sektoru, koji su na najvećem udaru pandemije.

Predsjednica Sindikata trgovina i uslužnih djelatnosti u BiH Mersiha Beširović izjavila je da se izmjenama i dopunama Zakona o radu narušavaju prava radnika u privatnom sektoru.

– Zloupotrebe i neprihvatljivo ponašanje jednog broja nazovi poslodavaca, zbog zaštite njihovih neprincipijelnih interesa, ne mogu biti dobri argumenti za odbijanje zakona. Radi se o čistom populizmu i politikantstvu – kazala je Beširević.

Navodi da današnjim saopćenjem Udruženje poslodavaca Federacije BiH pokušava da opravda prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu i uvjeri izabrane zastupnike da ga podrže.

– Izmjenama i dopunama dalje se derogiraju prije svega prava radnika u privatnom sektoru, koji su na najvećem udaru pandemije. Pritom poslodavci zanemaruju da to neprihvatljivo ponašanje je itekako prihvatljivo među članicama UP FBiH. Naime, 90 posto radnika u trgovini nije organizovano u sindikat, ne zato sto ne žele, nego zato što svi zahtjevi STBiH za dozvolom za organizovanje ostaju bez odgovora – izjavila je Beširović.

Navodi da su radnici u trgovini ostali početkom godine i bez Kolektivnog ugovora, a pregovori o njegovom produženju nisu započeli i pored njihovih stalnih zahtjeva.

– Ipak, ako je Udruženju poslodavaca vjerovati, plaću će radnik dobijati “dok sjedi kući, dobivati po Kolektivnom ugovoru”. Dakle, istom onom o radnicima u trgovini za koji pregovori još nisu ni počeli, a očigledno niti nemaju takvu namjeru – samtara Beširović.

Zastupnike i zastupnice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, koje Udruženje poslodavaca FBiH poziva da usvoje izmjene Zakona o radu, Beširović podsjeća na obećanja koja su dali da će konačno interese radnika u privatnom sektoru staviti kao prioritetne.

– U srijedu, 29. jula na online eventu koji organiziramo u suradnji sa Samostalnim sindikatom šumarstva, prerade drveta i papira BiH, svakog političara ćemo pojedinačno pitati na koji način su počeli s brigom o radnicima. Radnici će stvarnu brigu itekako znati prepoznati – kazala je Beširević.

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH i Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH organizirat će online event pod nazivom “Ko se u politici brine za radnike”.

Event će se održati u srijedu, 29. jula s početkom u 11.00 sati pomoću ZOOM platforme, a on će biti emitovan uživo na Facebook stranicama sindikata. Unaprjeđenje uvjeta u kojima se nalaze radnici, te na koji način može izvršna i zakonodavna vlast utjecati na poboljšanje radnih uvjeta, kako izjednačiti položaj radnika u privatnom sektoru s onima u javnom, te izazovima s kojima se susreću radnici za vrijeme pandemije Covid-19.

Na eventu će govori predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Lejla Ćatić, predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Mersiha Beširović, ekonomska analitičarka Svetlana Cenić, te predstavnici političkih partija.