Borba protiv koronavirusa

Uvedene nove mjere u Zapadnohercegovačkom kantonu

tuzla_otvoreni_kafici_ilustracija (1)

Javna okupljanja dopuštena su pod uslovom da u zatvorenom prostoru nema više od 50 osoba

Kako bi se dodatno nadziralo stanje i poduzele mjere sprečavanja i otkrivanja ranih slučajeva bolesti covid-19 Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Zapadnohercegovačkog kantona skratio je radno vrijeme ugostiteljskih objekata i ograničio broj ljudi na otvorenom prostoru.

Kako je saopćeno iz Kriznog štaba, radno vrijeme ugostiteljskih objekata dopušteno je do 23 sata te je nalaženo nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, poštujući udaljenost od najmanje jednog metra, kao i na otvorenom javnom prostoru, ako nije moguće održavati udaljenost od dva metra između osoba.

Javna okupljanja dopuštena su pod uslovom da u zatvorenom prostoru nema više od 50 osoba, a na otvorenom prostoru dopušteno je okupljanje maksimalno stotinu osoba.

Sva okupljanja unutar navedenih ograničenja moraju se odvijati okupljanja unutar navedenih ograničenja moraju se odvijati u prostoru koji omogućava obaveznu fizičku distancu od najmanje dva metra između osoba, osim članova istog domaćinstva.

S ciljem smanjivanja rizika od covid-19, kao i zaštite ličnog zdravlja, za vrijeme okupljanja, potrebno je obvezno pridržavanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH (higijensko-epidemioloških mjera).

Za provođenje mjera na skupovima odgovorni su organizatori okupljanja, saopćeno je iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona.