Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bespovratna sredstava za sektore jagodastog voća i mljekarstva

slatina_uzgoj_jagoda6

USAID/Sweden Projekt razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II) i Vanjskotrgovinska komora (VTK) BiH organizirali su danas u Sarajevu informativni sastanak povodom Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za unapređenje konkurentnosti i pristupa tržištima proizvođačima u sektoru jagodastog voća i sektoru mljekarstva.

Generalni sekretar VTKBiH Zdravko Marinković izjavio je da ta dva sektora u posljednje vrijeme bilježe značajan rast izvoza i posjeduju značajan potencijal, ali im treba dodatnih sredstava, znanja i tehnologija za unapređenje.

Dodao je da bi ova sredstva trebala rezultirati povećanjem produktivnosti, kao i zaposlenosti u ruralnim područjima, dok bi krajnji rezultat trebao biti povećanje izvoza i smanjenje vanjskotrgovinskog debalansa.

Marinković je rekao da se nada da će projekt ostvariti uspjeh, te da postoji veliki interes proizvođača da saznaju više o projektu i apliciraju za sredstva koja bi im trebala pomoći da ostvare željene ciljeve.

Direktorica USAID/Sweden Projekta razvoja tržišne poljoprivrede II Meriha Manojlović navela je da fond projekta iznosi oko šest miliona KM, te da grantove planiraju davati uglavnom registrovanim firmama u privatnom sektoru, dok fizičke osobe neće moći direktno aplicirati.

Precizirala je da je maksimalan iznos granta 50.000 dolara, s tim da zahtijevaju učešće u troškovima od 50 posto.

Javni poziv za aplikante je otvoren do 15. septembra.

Po podacima VTKBiH i analizama USAID/Sweden FARMA II Projekta izvoz jagodastog voća u prvoj polovini 2016. u zbiru je bio veći za devet miliona KM ili 79 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Kad je riječ o sektoru mljekarstva, u prvoj polovini ove godine zabilježen je pad izvoza od 2,3 miliona KM, te pad uvoza od 1,3 miliona KM. Ipak, značajan je podatak da je izvoz sira u posmatranom periodu rastao za više od milion KM ili 156 posto, a povećan je i izvoz maslaca za gotovo milion KM, odnosno 298 posto.