Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BFC SEE verifikaciona komisija boravila u posjeti općini Jablanica (VIDEO)

jablanica_BFC SEE

BFC SEE međunarodna komisija boravila je u četvrtak u verifikacionoj posjeti u općini Jablanica, s obzirom da je ta općina u proteklom periodu učestvovala u procesu certifikacije gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE).

Proces certifikacije je trajao godinu dana, a tehničku pomoć općini Jablanica pružala je Regionalna agencija za razvoj – REDAH.

Tim povodom, predstavnici Verifikacione komisije Bahrija Umihanić, BFC Mreža Federacije BiH, Milan Mirić, BFC Mreža Srbije i Bojan Vojvodić, BFC Mreža Republike Srpske sastali su se danas sa Salemom Dedićem, načelnikom općine Jablanica, te šefovima općinskih službi i članovima projektnog tima koji su učestvovali u procesu certifikacije. Nakon prezentacije ključnih unapređenja BFC SEE procesa načelnika Salema Dedića i njegovog pomoćnika i Šefa službe za lokalni ekonomski razvoj i investicije, finansije i trezor Amele Muratović, Verifikaciona komisija se sastala i sa članovima Općinskog vijeća Jablanica, predstavnicima JKP “Jablanica” dd i članovima vijeća za konkurentnost te općine, a održan je sastanak i sa jablaničkim privrednicima.

Narednih dana Verifikaciona komisija će izraditi konačni verifikacijski izvještaj sa preporukama za projektni tim radi eventualnog kompletiranja dokumenata po svim kriterijima.

Amela Muratović, pomoćnica načelnika u Služba za lokalni ekonomski razvoj i investicije, finansije i trezor kazala je u izjavi za Fenu kako su oni, zajedno sa drugim službama općine Jablanica, u prethodnih 15 mjeseci aktivno radili na prikupljanju, izradi i ostvarivanju kriterija za BFC SEE certifikaciju.

– Zajednički cilj općinske administracije na čelu sa općinskim načelnikom i uz bezrezervnu podršku Općinskog vijeća Jablanica, te Udruženja privrednika te općine, bio je da općina Jablanica ispuni uslove i postane prepoznatljiva općina, sa povoljnim poslovnim okruženjem. Izuzetno nam je drago jer smo prva općina u Hercegovačko-neretvanskom kantonu koja će dobiti ovaj veoma značajan međunarodno priznat BFC SEE certifikat – istaknula je Muratović.

Međunarodno priznati standard (BFC SEE) je jedinstveni program za poboljšanje kvaliteta usluga i informacija koje lokalne samouprave u regionu jugoistočne Evrope pružaju privrednicima. Program daje jasne smjernice općinama i gradovima kako da kreiraju dobru poslovnu klimu i uvele standarde efikasne i transparentne lokalne administra­cije. S druge, investitorima koji žele da presele ili prošire svoje poslovanje u jugoistočnu Evropu, BFC SEE služi kao standardi­zovan mehanizam za procjenu lokalnih uslova za poslovanje i ukazuje na to koje općine u regionu imaju najpovoljniju klimu za investiranje.