Mladić će presudu koja će biti objavljena krajem novembra čekati u pritvoru

ratko mladic

Sudsko vijeće Haškog suda izreći će svoju prvostupanjsku presudu Ratku Mladiću krajem studenoga ove godine, a do tada ga neće pustiti na privremenu slobodu ni zbog liječenja, priopćeno je u četvrtak iz Haga.

Prošlog tjedna sudsko vijeće je donijelo odluku kojom je odbilo da Mladića pusti na privremenu slobodu radi liječenja u Rusiji, jer nije uvjereno da će se, i pored garancija ruske vlade, vratiti, javlja Tanjug.

U priopćenju suda se navodi kako je sudsko vijeće u svojoj odluci podsjetilo kako se Mladić nije dobrovoljno predao sudu, već da je izbjegavao uhićenje 16 godina usprkos narušenom zdravstvenom stanju.

Pored toga, sudsko vijeće smatra da Mladić ima adekvatan tretman u pritvorskoj jedinici i da se o njemu staraju medicinski specijalisti u skladu s međunarodnim standardima te da “ne postoji akutni medicinski problem koji ostaje neriješen”.

U svojoj odluci, sudsko vijeće je primijetilo da se medicinski izvještaji na koje se oslanja obrana zasnivaju na nalazima stručnjaka koji ga nisu osobno pregledali ili su ga pregledali još 2015. godine. Nasuprot tome, u medicinskim izvještajima tajništva i neovisnih specijalista koje je imenovalo sudsko vijeće, Mladić je “viđan” i procjenjivan godinama.

Zbog toga sudsko vijeće smatra da su ti izvještaji pouzdaniji, navodi se u priopćenju i podsjeća da će presuda Mladiću biti izrečena krajem studenoga ove godine.

Suđenje Mladiću počelo je u svibnju 2012. godine, a okončano u prosincu prošle godine.

Mladić je nakon višegodišnjeg bjekstva uhićen u Srbiji te izručen u Haagu u svibnju 2011.

Ratni komandant bosanskih Srba optužen je za genocid počinjen u Srebrenici, gdje je u lipnju 1995. godine ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Mladića optužnica tereti i za opsadu Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi. Optužen je i za progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.