Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bh. firma kupuje udio u Energopetrolu za 100 miliona KM?

energopetrol pumpa
FOTO: Ilustracija

Danas je objavljeno da bi jedna domaća naftna kompanija mogla preuzeti udio Vlade FBiH u Energopetrolu za čak 100 miliona maraka.

Podsjetimo da hrvatska INA ima 67 posto dionica Energopetrola, 11 posto imaju mali dioničari dok Vladin udio iznosi 22 posto.

– Hrvatska INA više nije jedina zainteresirana za Vladine dionice u Energopetrolu (EP). Nezvanično, Vlada bi ponudu uskoro mogla dobiti i od nekoliko drugih renomiranih naftnih kompanija, među kojima je i jedan domaći distributer nafte, navodi Patria.

INA je prošle godine poslala ponuda za Vladine dionice po cijeni od 2,30 KM za dionicu, ili ukupno 4.169.127 KM. Prema pisanju Patrije, „ponuda novog kupca išla bi iznad 50 miliona eura“.

Nominalna vrijednost dionice EP kreće se oko 12 KM, iako je, tvrde stručnjaci, i to daleko ispod stvarne vrijednosti Energopetrolovih dionica, pa 50 mil EUR koje se spominju i nije tako velika cifra kako izgleda, navodi agencija.

No, analiza poslovnog portala BiznisInfo pokazuje da je vrlo malo vjerovatno da će neka kompanija, osim INA-e, preuzeti Vladine dionice. Evo zašto:

  1. INA ima udio od 67 posto u vlasništvu, ali kontroliše 100 posto stanje u Energopetrolu. Vlada FBiH trenutno nema nikakvog utjecaja na rad kompanije pa ga isto tako ne bi imao ni novi suvlasnik koji bi kupio Vladine dionice.
  2. Energopetrol posluje s konstantnim gubicima. To znači da Vlada FBiH nema nikakvih prihoda od dividende, pa ih isto tako ne bi imao ni budući vlasnik dionica.

Drugim riječima, eventualni kupac dao bi 100 miliona KM za 22 posto udjela u firmi od koje ne bi imao nikakvu zaradu niti bi imao ikakvog utjecaja na njeno poslovanje.

Ovdje se postavlja pitanje kako se onda samoj INA-i isplati posao sa Energopetrolom. No, tu je stvar potpuno drugačija. INA osvaruje prihode od prodaje nafte Energopetrolu kroz svoju veleprodaju, te kroz povrat kredita kojima je zadužila bh. kompaniju, o čemu su mediji ranije pisali, pa joj nije ni važno da li Energopetrol ostvaruje dobit ili gubitak.

Jedini način da se nekoj kompaniji isplati kupovati dionice Energopetrola jeste da to bude većinski paket, jer bi tada mogla upravljati naftnim gigantom, riješiti ga dugova i vratiti na staze uspjeha i profitabilnosti.

No, da bi se to desilo firma bi morala, osim Vladinog, preuzeti i dio koji je u vlasništvu INA-e a koji hrvatska firma, vjerovatno, nema namjeru prodavati.

Iako je trenutno stanje u Energopetrolu izuzetno štetno za Federaciju, ono se, prema svemu sudeći, vjerovatno neće mijenjati.