Novac za INA-MOL

Građani plaćaju kriminalnu privatizaciju Energopetrola, Vlada FBiH izdvojila 5 miliona KM

energopetrol
Foto: Arhiv

Sumnjiva privatizacija desila se 2006. godine za vrijeme Hadžipašića. Za Energopetrol je u Sudu odgovarao i Branković

Vlada Federacije BiH 4. jula donijela je odluku kojom iz tekuće rezerve izdvaja pet miliona KM u svrhu izmirenja obaveza prema Sporazumu o poravnanju između MOL Hungarian Oil and Gas Public Limited Company i INA Industrija Nafte d.d. Zagreb i Energopetrol d.d. Sarajevo i FBiH.

Dva dana ranije Vlada FBiH je prihvatila informaciju o stanju predmeta INA-MOL protiv Federacije BiH, kao i Nacrt sporazuma o poravnanju koji je sačinjen 25. mart, te ovlastila premijera FBiH Nermina Nikšića da uime Federacije potpiše sporazum o poravnanju.

Arbitražni spor

Prema ovim informacijama arbitražni spor hrvatsko-mađarskog konzorcija INA-MOL protiv Federacije BiH u predmetu privatizacije odnosno dokapitalizacije Energopetrola još je aktivan. Naime, još za vrijeme Vlade Fadila Novalića odnosno prije tri godine bjavljena je informacija o tome da konzorcij INA-MOL putem arbitraže od Federacije BIH traži čak 65 miliona KM, zbog čega je odlučeno da se pokrene kontratužba.

Inače, Energopetrol, odnosno 67 posto preduzeća, je privatiziran još 2006. godine za vrijeme Vlade FBiH Ahmeta Hadžipašića. Ubrzo nakon toga se ispostavilo da INA-Mol nije poštovala sve odredbe ugovora, a posebno su ih “zatekli” dugovi prema radnicima. S druge strane ugovorom je i Vlada FBiH trebala preuzeti određena potraživanja radnika što nije ispoštovano.

Faksimil Vlade FBiH

INA-MOL je još 2013. godine pokrenuo arbitražni postupak a 2016. je nudio vansudsku nagodbu, što se, međutim, nije desilo. Svojevremenom je pred sudom zbog kriminalne privatizacije Energopetrola odgovarao i bivši premijer FBiH Nedžad Branković, koji je naslijedio Hadžipašića na toj funkciji. S njim je na optuženičkoj klupi bilo još osam osoba, a među njima i bivši direktor Energopetrola Namik Bušatlić.

Nalaz Finansijske policije

Svi su, međutim, 2017. oslobođeni za krivična djela sklapanja štetnog ugovora, pomaganje pri sklašanju štetnog ugovora te nesavjestan rad u službi. Brankovića se teretilo za nesavjestan rad u službi. Iako nije potpisao ugovor o dokapitalizaciji Energopetrola, već njegov prethodnik na toj funkciji, koji je u međuvremenu umro, Branković je bio obuhvaćen, jer je Tužilaštvo KS smatralo da je napravio propust time što nije vodio računa o realizaciji ugovora. Sudski postupak u ovom predmetu trajao je tri godine.

Iako je Finansijska policija FBiH 2016. konstatovala da INA/MOL nije ispunio obaveze, prethodna Vlada FBiH ništa nije učinila da se raskine ugovor. Također, u istom mandatu propuštena i prilika da se sa INA/MOL napravi vansudski sporazum, a prema nezvaničnim informacijama nudili su 15 miliona KM.