Biznis

Bh. firma učestvuje u gradnji autoputa Hamburg – Atina

10/10/2015

Slovenski premijer Miro Cerar svečano je jučer otvorio gradilište na 13,3 kilometra dugoj dionici autoceste Hamburg – Atena kroz Sloveniju na dionici Draženci – Gruškovje, a na kojoj dio radova obavlja bosanskohercegovačka kompanija Euro-Asfalt.

Družba za autoceste Republike Slovenije (DARS) iz Ljubljane potpisala je u augustu ugovor u sklopu kojeg je Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo zvanično dobio posao vrijedan 15 miliona KM (7,6 miliona eura).

Uz tu bh. firmu, ostatak dionice te značajne europske autoceste obavlja konzorcij slovenskih građevinskih firmi.

Premijer Cerar sretan je da je ta dugo očekivana dionica autoceste napokon započeta te je izrazio nadu da će ljudima koji žive u tim krajevima omogućiti bolju prometnu povezanost, a time i bolji život. Naglasio je i važnost te ceste za bolju gospodarsku konkurentnost Slovenije.

DARS je za taj projekt dobila potporu iz EU fondova u ukupnom iznosu od 63 miliona eura.

Sudionici otvorenja izrazili su nadu da će uspješno biti potpisani i ugovori za drugu dionicu odnosno etapu II.b autoceste što bi se trebalo dogoditi do kraja godine, a da bi svi radovi bili gotovi prije početka turističke sezone 2018. godine.

Nakon polaganja kamena temeljca, grupa zvaničnika predvođena premijerom Cerarom zajednički je bacila prve lopate zemlje na toj dionici.

– Direktor za inostrane poslove u Euro-Asfaltu Admir Eminović izjavio je da se radi o značajnom projektu, obzirom da je to prvi put da operativa firme iz BiH obavlja tako obimne poslove na gradnji cesta u Sloveniji. Dodao je da je to dobar način propagiranja Euro-Asfalta, koji je postao značajna firma u regiji – saopćeno je iz bh. kompanije Euro-Asfalt.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.